Flauwe stemming op beurs; dollar wederom omlaag

AMSTERDAM, 30 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs kenmerkte de handel zich vanmorgen in lijn met de beurzen in Londen en Frankfurt door een flauwe stemming. De graadmeter, de AEX-index, had, onder invloed van een wegzakkende dollar, rondom het middaguur 1,40 punt verloren op 432,28 punten.

AMSTERDAM De dollar noteerde vanmorgen een cent lager en ook de obligatiemarkt leverde in, met verliezen van één tot vijf dubbeltjes. Zo noteerde de dertigjarige staatslening met expiratie in 2023 45 cent lager op een stand van 99,55.

De chemische waarden waren niet in trek, met een verlies van twee kwartjes voor Akzo Nobel op 185,80 gulden en zeven dubbeltjes voor DSM op 131,60. De Olies deden 1,10 minder op 189,70. En Heineken zag de koers 1,10 zakken tot 233,80.

Op de lokale markt was er duidelijk vraag naar Mulder Boskoop. De koers van de producent van betonmixers klom vier gulden tot 24.

Opmerkelijk stil was het rond gereedschapmaker Nedschroef. Gisteren presenteerde het bedrijf een sterke winststijging, waardoor het aandeel met 15,30 gulden klom tot 90,10. Aan die koers veranderde vanmorgen niets. Verlies was er voor het onroerend-goedfonds West Invest Fortress, dat 2 gulden daalde tot 26.

Op de Europese valutamarkten was de Amerikaanse dollar rondom het middaguur op een koers van 1,55 gulden één cent gedaald ten opzichte van de slotnotering gistermiddag. Gisteravond in New York zakte de koers zelfs weg tot 1,5450, maar tijdens de aansluitende handel in het Verre Oosten wist de dollar zich weer wat op te werken.

Het positieve effect van de auto-overeenkomst tussen Japan en de VS is verdwenen. De handel richt zich nu op andere zaken, zoals renteontwikkelingen. Gisteren bleef een verlaging van de rente in Duitsland uit, wat een negatief effect op de dollar heeft.

NEW YORK Veel aandelenkoersen op Wall Street lieten gisteren een lichte daling zien. De markt twijfelt over de vraag of de verwachte renteverlaging in de VS wel doorgaat. De beursgraadmeter, de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen, leverde 6,23 punten in en sloot op 4550,56 punten.

In het begin van de handel was de Dow Jones-index nog gestegen. De stemming sloeg echter plotseling om na de bekendmaking van de verkoopcijfers van eengezinswoningen in mei. Die waren met 19,9 procentpunt op jaarbasis omhoog geschoten, wat de grootste toename in ruim drie jaar betekende. Handelaren beseffen dat deze cijfers erop duiden dat de Amerikaanse economie mogelijk niet zo snel vertraagt als veel andere indicatoren doen geloven.

Die gedachte leidde vervolgens tot de vraag of het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale banken (Fed), dat volgende week bijeenkomt, nog wel voldoende aanleiding ziet om de rente te verlagen.

De afgelopen weken gingen steeds meer marktpartijen er vanuit dat een renteverlaging in de VS ophanden is, gezien de lange reeks economische gegevens die een duidelijke groeivertraging lieten zien.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs ging de Nikkei-index van de dertig toonaangevende fondsen vandaag met 10,23 punten omhoog tot 14.517,40 punten. De index stond gedurende de handel op een grotere winst, maar kon dat hogere peil door verkopen niet handhaven.