Engelse kranten smullen van de zondeval van Hugh Grant

Hoe kan een acteur als Hugh Grant nu zoiets doen, vragen alle Engelse kranten, van boulevardbladen tot serieuze dagbladen, zich vertwijfeld af. En hoe moet het nu verder? 'How can he survive?', kopte The Daily Telegraph donderdag en de Independent gaf negen tips aan Grant om vergeving te verkrijgen van het Amerikaanse publiek ('Hollywood loves to forgive'). Zo'n nette jongen, zo'n mooie vriendin, zo'n fijne droomcarrière en dan door de politie van Los Angeles betrapt worden terwijl hij in zijn auto met een straatprostituée van Sunset Boulevard 'unmentionable things' aan het doen was - why?

Het lijkt weer eens een erg Engels schandaal - William Cash, een journalist die heel goed is met 'Hugh' ('I last saw Hugh at ...') wees er in The Daily Telegraph op dat de New York Times het incident niet eens de moeite van het vermelden waard heeft gevonden - maar de Engelse pers barst bijna uit zijn voegen van leedvermaak, nieuwsgierigheid, boe-geroep ('Hugh Dirty Dog!') en opwinding. Het is ook wel sneu. Ze kunnen in Engeland nu nooit eens een publieke figuur hebben zonder dat die in een seksschandaal verwikkeld raakt. En dan uitgerekend deze ideale schoonzoon, broer en vriend, die in Oxford gestudeerd heeft en die 'drie keer zo slim is als de meeste Hollywood baasjes'. Grant, wiens ster na zijn rol in de film Four weddings and a funeral bliksemsnel steeg en die nu ook in Amerika veel geld waard is, heeft dat Engelse, keurige, verlegen onhandige, waar menig vrouwenhart voor smelt: “Everyone who sees him on the movie screen wants to sleep with him”, zo wordt een vooraanstaande Hollywood manager geciteerd. Maar of everyone dat nog steeds wil nu Hugh een viezerik blijkt, ('someone sleazy') dat vraagt de manager zich in gemoede af.

De International Herald Tribune geeft een lijstje met mogelijke redenen voor Grants gedrag. Die zijn: dat seks met een hoer lekker makkelijk en snel is, geen dineetjes, geen beloftes, geen complicaties. Dat je door een hoer niet afgewezen wordt - want vergis je niet, heeft iemand The Herald verteld, die acteurs hebben ego's zo groot als flatgebouwen en ze kunnen geen enkele afwijzing verdragen. Dat het in het buitenland was: in Los Angeles is seks iets zo gewoons als naar de kapper gaan. En dan ook nog: 'Elke avond biefstuk wordt vervelend'. Grants vriendin Liz Hurley is weliswaar een beeldschoon fotomodel en ze hebben ook een heel goede relatie weet een intieme vriend te vertellen (ze lachen bij voorbeeld samen heel hard aan de telefoon), maar ze is toch maar 'just one woman'. En Grant heeft in interviews verteld dat hij liefdesscènes geweldig opwindend vindt omdat je dan zomaar vreemden aan het zoenen bent: 'It's so naughty'. Ook heeft hij gezegd dat het wel fijn is ('It's cool' zei hij) dat er nu zoveel vrouwen 's nachts zijn hotelkamer in willen sluipen, maar dat het wat hem betreft nog lang niet genoeg is.

Zo'n jongen is dat dus. Eentje die er niet genoeg van kan krijgen. In de Independent worden Amerikaanse mannen geciteerd die het juist prettig vinden dat Hugh zo'n jongen blijkt te zijn ('Mind you we're talking men here'). Tot nu toe hielden ze hem voor een vervelende stijve Brit, maar nu blijkt hij een kérel. Anderen vinden dat Grant, die tot nu toe zo netjes werd gevonden dat het oninteressant was, 'diepte' heeft gekregen door dit avontuur. Ze verwachten dat hem voortaan interessantere rollen aangeboden zullen worden.

Intussen wordt in Hollywood door journalisten op 'Divine Brown' gejaagd, de prostituée-met-wie. Het boulevardblad The London Sun heeft haar 150.000 dollar geboden voor een interview. De hoofdredacteur van de National Inquirer wil zo ver niet gaan: “We understand their dialogue was quite limited anyway.”

Wat staat Hugh te doen, na deze misstap? De Independent raadt hem aan om Divine Brown een reusachtig bedrag te bieden teneinde haar de mond te snoeren, net zoals Michael Jackson heeft gedaan met het kleine kereltje dat hem van ontuchtige handelingen beschuldigde. Verder moet hij zich openbaar excuseren (hij heeft al gezegd 'I did something quite insane', maar dat lijkt nog niet genoeg) liefst in de Oprah Winfrey-show. Het zou ook heel verstandig zijn om in een interview zich plotseling te herinneren dat hij op jeugdige leeftijd misbruikt is door een oom, naar een gezondheidskliniek te gaan om selderij te eten en een ander mens te worden, een tehuis voor gevallen prostituées op te richten, religieus te worden en met Liz Hurley te trouwen als die nog wil. Dit advies wordt door iedereen overal gegeven: Grant en Hurley, 'one of Britain's most famous couples' moeten nu laten zien dat ze een eenheid zijn. Hurley heeft al tegen vrienden gezegd, aldus The Daily Express, dat ze Hugh niet in de steek zal laten: “Uppermost in my mind is that I feel desperate for Hugh. The police photographs of him made me cry.” Later heeft men haar weer weten te ontlokken dat ze nog niet wist wat haar te doen stond.

Zo maken de Engelse kranten dus pret. En Grant kan wel wachten tot het over is en dan rustig voortgaan met miljoenen verdienen.

    • Marjoleine de Vos