Congres VS wil in zeven jaar af van begrotingstekort

WASHINGTON, 30 JUNI. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben gisteren een begrotingsplan aangenomen dat voorziet in het wegwerken van het federale begrotingstekort in zeven jaar tijd. President Clinton heeft inmiddels afwijzend op het plan gereageerd.

De goedkeuring door het Congres wordt gezien als een overwinning voor de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, die begin dit jaar het idee voor een 'gebalanceerd budget' lanceerde. Sinds de verkiezingen van eind vorig jaar hebben de Republikeinen zowel in het Huis als in de Senaat een meerderheid.

Het plan, dat nog met concrete wetgeving moet worden ingevuld, voorziet in het terugdringen van de jaarlijkse tekorten van opgeteld 894 miljard dollar (1.400 miljard gulden) tot het jaar 2002. Bovendien moet er 245 miljard dollar extra worden bezuinigd om belastingverlagingen mee te financieren.

De bezuinigingen treffen vooral Medicare en Medicaid, de ziekenfondsen voor bejaarden en financieel zwakke Amerikanen, die in totaal 452 miljard dollar moeten inleveren. 100 miljard dollar zal worden bezuinigd op andere sociale programma's, waaronder de voedselvoorziening voor de armen. Op studiebeurzen zal 10 miljard dollar worden gekort. Defensie ontvangt 58 miljard dollar extra in de komende zeven jaar. De lastenverlichting komt onder meer in de vorm van extra aftrekposten voor het onderhouden van kinderen en lagere belasting op vermogenswinst.

President Clinton, die vorige maand met een soortgelijk, maar beduidend milder plan kwam waarin het begrotingstekort pas in 2005 tot nul zal zijn gereduceerd, reageerde afwijzend op de beslissing van het Congres. “Ik zal geen wetgeving toestaan die de levensstandaard van Amerikaanse families bedreigt”, schreef Clinton aan Gingrich en de Republikeinse voorzitter van de Senaat, Bob Dole. De handtekening van de president is echter niet nodig voor de begroting van het Congres. In september buigen Huis en Senaat zich over de concrete invulling van de bezuinigingen. De wetgeving die daar uit voortkomt kan wel getroffen worden door een veto van Clinton. (AP, Reuter)