Balletdirigent Efrem Kurtz (94) overleden

LONDEN, 30 JUNI. De dirigent Efrem Kurtz (94), die beroemd is geworden om zijn samenwerking met de Amerikaanse pionier van het moderne ballet Isadora Duncan en met belangrijke vertegenwoordigers van de Russische balletwereld, is in Londen overleden.

Kurtz werd in Rusland geboren, maar vluchtte voor de Russische revolutie in 1917 naar Letland en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In 1944 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Hij studeerde aan het conservatorium in Berlijn en daarna in Leipzig bij de dirigent Arthur Nikisch. In 1921 verving hij Nikisch wegens ziekte tijdens een optreden van Duncan in Berlijn, en had onmiddellijk groot succes.

Kort daarop werd Kurtz muzikaal leider van het Philharmonisch Orkest van Stuttgart. In 1928 vroeg de legendarische Russische danseres Anna Pavlova hem haar te begeleiden op een tournee van drie jaar door Zuid-Amerika en Europa. Later werd hij dirigent bij het Russisch ballet in Monte Carlo en werkte er met choreografen als Michel Fokine, Leonide Massine en Georges Balanchine.

Na de Tweede Wereldoorlog dirigeerde hij als vaste dirigent Amerikaanse en Engelse symfonieorkesten. Na 1957 trad hij alleen nog als gastgirigent op. Kurtz bleef tot op hoge leeftijd actief. Van opnamen met het New York Philharmonic Orchestra onder Kurtz' leiding werden drie miljoen exemplaren verkocht. (APE)