Actie tegen slavernij in Brazilië

BRASILIA, 30 JUNI. De Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso heeft een speciale commissie opgericht om de 'slaven van het moderne Brazilië te bevrijden en mensen die slaven in dienst hebben te straffen'. Een eeuw nadat de slavernij per koninklijk decreet werd afgeschaft, is er 'nog geen eind gekomen aan slavernij', zei Cardoso in een toespraak die via de radio werd uitgezonden. “Er zijn nog steeds Brazilianen die niet in vrijheid werken.”

Slavernij komt in Brazilië voor in het dorre noordoosten en het midden westen, maar vooral in het Amazonegebied. Cardoso zei dat tachtig procent van gemelde gevallen van slavernij betrekking hebben op de staat Para in het oostelijke Amazonegebied. In 1994 kregen mensenrechtenorganisaties ruim 25.000 van dergelijke meldingen binnen. “Het aantal meldingen neemt toe en tot nu toe zijn er geen maatregelen genomen”, zei Wilmar Schnaider van de pastorale landcommissie, een organisatie die voortkomt uit de rooms-katholieke kerk. “We hopen dat het ditmaal niet bij goede bedoelingen blijft.”

President Cardoso zei dat de speciale commissie van afgevaardigden van vijf ministeries en twee politie-organisaties daadwerkelijk zal optreden. Mensen die slaven houden, zullen niet langer in aanmerking komen voor leningen en subsidies of kunnen inschrijven voor projecten van de overheid, aldus Cardoso. “Straffen volgens de wet is niet genoeg. Deze mensen moeten we in hun portemonnaie treffen”, aldus de Brazialiaanse president.

Slavernij komt in Brazilië het meest voor op plantages, bij zaagmolens in de bossen, bij de produktie van houtskool en in schoenfabrieken. “De slaven worden 24 uur per dag door brute voorlieden in de gaten gehouden”, zei Cardoso, een socioloog. “Ze worden gedwongen hun inkopen te doen bij de winkels van de onderneming waar ze werken en krijgen daar schulden waardoor ze moeten blijven werken.”

Cardoso hekelde speciaal de slavernij van kinderen in de schoenfabrieken als 'volkomen illegaal, onmenselijk en economisch schadelijk voor het land'. Hij zei dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd geen schoenen meer te importeren uit landen waar kinderarbeid bestaat.

Brazilië was het laatste land op het westelijk halfrond dat de slavernij officieel afschafte. Het betrokken decreet in 1888 leidde een jaar later tot de val van de monarchie. (AP)