Wijers verandert aangifte belasting na tv-uitzending

DEN HAAG, 29 JUNI. Minister Wijers (economische zaken) heeft anticiperend op een tv-uitzending van Nova gisteravond over zijn belastingdossier zijn aangiften over de jaren 1992, 1993 en 1994 aangepast. Dat zegt zijn fiscaal adviseur Hillenius van belastingadviesbureau Harlaar in Utrecht.

Voor de oppositiepartijen GPV en GroenLinks is de Nova-uitzending aanleiding om vandaag, de laatste dag voor het zomerreces, opheldering te vragen aan de D66-minister en premier Kok. Zowel GPV-fractievoorzitter Schutte als GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller wil weten of de feiten in de uitzending kloppen. Schutte vroeg zich gisteravond in Nova af of de manier waarop Wijers zijn belastingformulier invult, strookt met de voorbeeldfunctie van een bewindsman. Gisteren zei Wijers in een schriftelijke verklaring dat “kwesties van moraliteit” niet aan de orde zijn geweest in zijn contact met de belastingdienst.

Rosenmöller wil weten of premier Kok Wijers als minister zou hebben geaccepteerd als hij van diens aangifte-mores zou hebben geweten. Bovendien vraagt Rosenmöller zich af of de directeur-generaal der belastingen vorig jaar wel alle informatie aan Kok als formateur en premier heeft gegeven.

Voordat Wijers tot minister van economische zaken werd benoemd, was hij organisatie-adviseur. Tijdens een gesprek dat hij op 19 augustus vorig jaar met Kok heeft gevoerd, heeft hij de formateur op de hoogte gebracht dat hij zijn belangen heeft ondergebracht in twee vennootschappen - opgericht naar Antilliaans recht. In de ene zijn de zakelijke activiteiten ondergebracht, de andere geldt als oudedagsvoorziening. Kok heeft daarop een kort onderzoek laten uitvoeren. De belastingdienst in Amersfoort en het ministerie in Den Haag constateerde dat de constructie oirbaar was. Over het complete belastingdossier van Wijers heeft de belastingdienst toen geen oordeel uitgesproken. Rosenmöller zei te zullen aandringen op een nieuw onderzoek naar de belastingsaangiftes van Wijers.

“Afgelopen weekend werd duidelijk dat Nova deze week met een uitzending zou komen over het belastingdossier van Wijers”, zei fiscaal adviseur Hillenius vanmorgen desgevraagd. “Maandag zijn we nog eens in de aangiften gedoken en ontdekten dat de lease-auto van Wijers bij de vennootschapsbelasting voor 79.000 gulden is opgevoerd en bij de inkomstenbelasting voor 68.000 gulden. In een brief aan de belastinginspecteur, die maandag is verstuurd, hebben we dat gecorrigeerd.” Volgens Hillenius zou de te lage waardering van de lease-auto Wijers een voordeel opleveren van totaal ongeveer 3.000 gulden.

“Ik zie het als een poging tot beschadiging”, zei Wijers gisteravond op een persconferentie voorafgaand aan de tv-uitzending “al voel ik me niet beschadigd. Dit is een grove inbreuk op mijn privacy.”