Voorrondes voor Songfestival

GENEVE, 29 JUNI. Het Eurovisie Songfestival werkt vanaf volgend jaar met een voorronde. De nationale jury's van de 33 landen die willen meedoen, maken op 27 en 28 maart - buiten beeld - een selectie op basis van geluidsbandjes van de ingezonden liedjes. Maximaal 23 landen mogen meezingen in de finale; alleen de vorige winnaar (Noorwegen) is verzekerd van een plaats. In de voorronde moeten dus tien landen afvallen. Nederland, dat dit jaar door het oude systeem van deelname werd uitgesloten omdat Willeke Alberti in 1994 te weinig punten vergaarde, probeert volgend jaar weer mee te doen. Twee traditionele Eurovisie-deelnemers, Luxemburg en Italië, ontbreken in de lijst van aangemelde landen. Luxemburg doet al een paar jaar niet meer mee en Italië ontbrak dit jaar al, omdat in de programmering op RAI Uno geen ruimte was voor een rechtstreekse uitzending van de finale.