Voorkeur; muziek

ZOMERCONCERTEN

Op zaterdag 1 juli begint voor de zevende keer de zeer succesvolle serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Entree voor de meer dan veertig concerten kost 25 gulden. De programmaering is zeer gevarieerd: er zijn recitals en optredens van ensembles, kamerorkesten, jeugdorkesten en tal van professionele orkesten, tot en met het Koninklijk Concertgebouworkest.

ZOMERCONCERTEN

De serie wordt 1 juli 20u15 geopend met het (voorlopig laatste) optreden van de sopraan Nelly Miricioiu, die met begeleiding van het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels aria's zingt van Verdi, Puccini, Cilea en Bellini.

ZOMERCONCERTEN

H.K. Gruber dirigeert 2 juli 20u15 het Residentie Orkest in Verklärte Nacht van Schönberg, de Haydn-variaties van Brahms en in zijn eigen Frankenstein!!

ZOMERCONCERTEN

Nieuw Sinfonietta Amsterdam treedt 3 juli 20u15 op olv Lev Markiz op met muziek van Schubert en Mendelssohn (solisten: violiste Isabelle van Keulen en pianist Ronald Brautigam).

ZOMERCONCERTEN

Het Orchestre National de Lille geeft 4 juli 20u15 een concert met het Tweede pianoconcert van Saint-Sa ens (solist: Gabriel Tacchino) en de Symfonie fantastique van Berlioz.

ZOMERCONCERTEN

Het Radio Filharmonisch Orkest concerteert 5 juli 20u15 olv Jean Forunet in een geheel Frans programma met muziek van Lalo (ouverture Le roi d'Ys), Berlioz (Carnaval romain) en Franck (Symfonie in d), Jean-Yves Thibaudet speelt het Pianoconcert in G van Ravel.

ZOMERCONCERTEN

Het Radio Symfonie Orkest, het Groot Omroepkoor en organist Leo van Doeselaar brengen 6 juli 20u15 de Sinfonia concertante van de Belgische componist Joseph Jongen en Psyché van Franck.

BACH CONCOURS HAARLEM

Op 1, 3 en 4 juli wordt in de Haarlemse Bavo op het wereldberoemde Christian Müllerorgel, waarop Mozart nog speelde, een internationaal Bach-interpretatieconcours gehouden, ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem. De eerste ronde met zestien deelnemers is 1 juli 10u30, 14u en 20u15. De tweede ronde met acht deelnemers is 3 juli 16u en 20u15. De finale met vier deelnemers is 4 juli 20u15. De organisten (waaronder drie Nederlanders) blijven geheel anoniem voor de jury (Guy Bovet, Piet Kee, Ewald Kooiman, Gustav Leonhardt en Ludger Lohmann.) De winnaar krijgt de Grote Bachprijs Haarlem van 15.000 gulden.

VIVA BRASIL

De tweede editie van dit festival brengt vanavond Gilberto Gil en zijn akoestische kwartet in Paradiso, 30 juni de 19 man sterke slagwerkgroep Timbalada in de Melkweg en 1 juli de eveneens zeer omvangrijke slagwerkgroep Trema Terra voorafgegaan door zangeres Margareth Menezes. Inl 06-32034010.

OPEN TROPEN FESTIVAL

Ook bij onze zuiderburen knettert en spettert deze weken de wereldmuziek zoals in Turnhout waar oa Bunny Wailer (Jamaica), Wenge Musica (Zaïre) Sierra Maestra (Cuba) en Timbalada (zie boven) zullen optreden. 30 juni en 1 juli Raadsherenpark Vosselaar-Turnhout, België.

METROPOLIS

Het gratis toegankelijke Metropolisfestival wil een overzicht geven van de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse popmuziek. Met onder meer rock van Eleven Pictures, Bivouac en Mad Ball, dansmuziek van Sensurreal, Human Beings en Jhelisa, reggae-dub van Zion Train, funk van Dag en transistorradiopunk van Supergrass. 1 juli van 12-22u, Zuiderpark Rotterdam.

JASON & THE SCORCHERS

Wie dacht dat John Denver's 'Take me home country roads' een brave countrysong was, heeft de nietsontziende versie van de heropgerichte Jason & the Scorchers niet gehoord. Een mooie countryrock-avond met de veelbelovende nieuwe groep Wilco in het voorprogramma. 3 juli Paradiso, Amsterdam.