Voorkeur; Musea

NEDERLANDSE TEKENINGEN UIT DE 19DE EEUW DEEL 2

Tekeningen van de gebroeders Maris, Anton Mauve, Jozef Israëls, Jan Hendrik Weissenbruch en van geestverwanten in Amsterdam - bijvoorbeeld George Hendrik Breitner en Willem Witsen in Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. T/m 9 juli, di-za 10-17u, zo 11-17u.

VAN GOGH

Het grafische oeuvre van Vincent van Gogh is niet bepaald groot: slechts negen litho's en één ets. Door gebrek aan ervaring met de grafische technieken is Van Goghs aanpak onorthodox. Tijdens de tentoonstelling biedt het museum een reproduktie van de litho Sorrow aan voor het luttele bedrag van vijftien cent. T/m 27 aug, Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, dag 10-17u.

HAARLEM

Ter illustratie van de traditionele thema's van het stededicht - roem van het verleden, commercie en nijverheid, trots op de burgers, verheerlijking van stad en landschap - is de collectie van het Frans Halsmuseum op een verrassende manier opnieuw gegroepeerd en aangevuld met goedgekozen bruiklenen zoals de nooit vervelende regenten- en schuttersstukken van Hals, werken uit het Boymans en het Rijksmuseum, uit het Mauritshuis en verschillende Duitse musea. T/m 3 sep, Frans Halsmuseum, Groot Heiligland 62, ma-za 11-17u, zo 13-17u en Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 13-17u.

WATERWERKEN

De tentoonstelling 'Nederland als kunstwerk' in het Architectuurinstituut laat aan de hand van kaarten, schilderijen en modellen zien hoe ingenieurs in de loop van de tijd land, water en wind naar hun hand hebben gezet. T/m 3 sep, Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam, di-za 10-17u, zo 11-17u.

EN VERDER

Couplet 5, t/m 2 juli, Stedelijk Museum, Amsterdam; Reistogten om den aardkloot - de ontdekking van de wereld door kooplui en geleerden, t/m 9 juli, Bibliotheek KNAW, Amsterdam, Charley Toorop t/m 29 okt, Kröller-Müller Museum, Otterlo; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal Rotterdam; Route 66, t/m 2 juli, Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn; The Beatles, populaire stof, t/m 24 sep, Nederlands Textielmuseum, Tilburg; De Magie van Disney, t/m 3 sep, Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch.