Versterken van inkoopkracht; Samas bundelt krachten met Britse Menzies

ROTTERDAM, 29 JUNI. Samas-Groep NV (kantoorinrichting en -benodigdheden) brengt haar activiteiten in kantoorartikelen onder in een joint venture met de Britse retailer en distributeur John Menzies. Dit heeft Samas gistermiddag na beurs bekendgemaakt.

In de gezamenlijke onderneming, onder de naam 'Samas Universal Office Supplies', neemt Samas een belang van 60 procent en John Menzies van 40 procent. Ook in de directie en de raad van commissarissen zal Samas een meerderheid hebben en tevens de voorzitter benoemen.

De joint venture krijgt als hoofdzetel Baarn, waar de directie van Samas-Groep kantoor houdt. In de nieuwe onderneming worden ondergebracht Aspa Kantoorartikelen (verkoop), Intercambio (groothandel) en Dissam (distributiecentrum) allen te Utrecht en Dawidenko Supplies (computerartikelen) te Noordwijk. Kentie (repografische machines en grafische afwerkingsapparatuur) maakt geen deel van de transactie uit. Menzies brengt zijn kantoorartikelendivsie Universal Office Supplies te Birmingham in.

De omzet van Samas Universal Office Supplies beloopt op jaarbasis naar verwachting ruim 400 miljoen gulden, waarvan Menzies 190 miljoen voor zijn rekening neemt. Van de 980 werknemers van de nieuwe onderneming levert Menzies er 700.

Op basis van de voorlopige waardering van de nieuwe onderneming ontvangt Samas van Menzies een bedrag in contanten van 14 miljoen. Een eventuele verrekening vindt plaats na de definitieve waardering, na publicatie van de jaarcijfers van beide partners over het lopende boekjaar. Volgens Samas zal de transactie voor dit boekjaar geen invloed hebben op de winst per aandeel.

De stap is volgens de partners belangrijk met het oog op het realiseren van meer schaalgrootte. Daardoor onstaat een versterking van de inkoopkracht, waardoor de concurrentiepositie in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk wordt verbeterd. Ook denken de twee ondernemingen te profiteren van de gebundelde know-how op het gebied van logistiek en automatisering.

John Menzies is een van oorsprong Schotse onderneming, die in het Verenigd Koninkrijk onder meer kranten, tijdschriften en kantoorartikelen distribueert en verkoopt. Met 12.000 werknemers werd in 1994 1,2 miljard pond (circa 3 miljard gulden) omgezet, wat een netto winst opleverde van 24,5 miljoen pond (circa 61 miljoen gulden).

Samas maakte met 5.500 werknemers in het 31 maart afgesloten boekjaar - zoals gisterochtend werd bekendgemaakt - 21,2 miljoen gulden winst op een omzet van 1,4 miljard gulden.

Samas, met kantoorartikelen actief in de Benelux, het Verenigd koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, is sterk gericht op expansie. Zo nam het Baarnse bedrijf in december nog de Duitse fabrikant van kantoormeubels Schaerf over voor circa 275 miljoen gulden.

De beurs reageerde gisteren verheugd op de winstcijfers. Het fonds sloot 1,60 gulden hoger op 65,60 gulden. Rondom het middaguur waren daar weer dubbeltjes af op 65,30 gulden.