Turkije verlengt mandaat N-Irak

ANKARA, 29 JUNI. Na een verhit debat heeft het Turkse parlement met 202 tegen 153 stemmen het mandaat voor de geallieerde legermacht die de Koerden in Noord-Irak tegen nieuwe aanvallen vanuit Bagdad beschermt, met zes maanden verlengd. De Turkse oppositiepartijen stemden tegen de verlenging, omdat ze de aanwezigheid van Amerikaanse, Britse en Franse militairen en een vloot van 80 militaire vliegtuigen in de regio niet in het belang van Turkije achten. De algemene gedachte is dat de Iraakse Koerden door de bescherming van het Westen hun onafhankelijkheid hebben weten te vergroten. Turkije verzet zich, gezien de problematiek met de Koerden in eigen land, scherp tegen een aantasting van de territoriale eenheid van Irak. Het parlement stemde bovendien voor een verlenging voor vier maanden van de uitzonderingstoestand in Zuidoost-Turkije, waar het leger in een guerrilla-oorlog is verwikkeld met de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die strijdt voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan. Daarbij zijn in de afgelopen tien jaar zeker 14.000 doden gevallen.