Succes voor Schultz en Kamstra; Pierce voelt zich op gras nog niet op haar gemak

LONDEN, 29 JUNI. In haar tweede serieuze wedstrijd op gras verloor Mary Pierce gisteren van de sluwe Nathalie Tauziat. De Frans/Amerikaanse blondine, die als vijfde was geplaatst, sneuvelde al in de tweede ronde van Wimbledon. Haar return bleek, zoals haar coach Sven Groeneveld had voorspeld, een indrukwekkend wapen. Maar Pierce voelde zich op gras duidelijk niet op haar gemak. Het leek alsof ze zich verplicht voelde vaak naar het net te gaan, waarna ze slechts zelden de juiste volley's vond. Ze zocht te vaak de solide backhand in plaats van de aarzelende forehand van Tauziat op. Na de eerste set met 6-4 te hebben verloren, herstelde Pierce zich in de tweede met 6-3, maar daarna was haar weerstand gebroken: 6-1.

Brenda Schultz, die sinds haar huwelijk met een Amerikaan de achternaam Schultz-McCarthy draagt, plaatste zich wel voor de derde ronde. Met haar krachtige service had ze gisteren op gras duidelijk minder moeite met Larissa Neiland uit Letland dan een maand geleden op het gravel van Roland Garros. Toen werden het drie zware sets, gisteren besliste Schultz de strijd met 6-2 en 6-4. Schultz stuit morgen op de Slovaakse Radka Srubakova, daarna mogelijk op Tauziat, in de kwartfinale eventueel op Arantxa Sanchez-Vicario.

Ook de Nederlands kampioene, Petra Kamstra, bereikte de derde ronde. De 21-jarige Rotterdamse, die drie kwalificatie-wedstrijden moest winnen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi, evenaarde daarmee het grootste succes uit haar carrière: de derde ronde in Australië in 1991. Ze versloeg gisteren de Amerikaanse Sandra Cacic met 7-5 en 7-6 en speelt in de derde ronde tegen de Japanse Naoko Sawamatsu, die als twaalfde is geplaatst.

De Amerikaanse Chanda Rubin en de Canadese Patricia Hy-Boulais vestigden gisteren twee records. In hun duel in de tweede ronde speelden de twee vrouwen de meeste games en de langste set ooit op Wimbledon. Hun partij op baan zestien duurde drie uur en 45 minuten en eindigde in een overwinning voor Rubin: 7-6 6-7 17-15. De 58 games waren een verbetering van het record uit 1948, toen de dames Weiwers uit Frankrijk en Anderson uit de Verenigde Staten elkaar 54 games bezighielden.

Met 32 games in de laatste set verpulverden Rubin en Hy-Boulais het hoogste aantal van 26, dat tussen 1919 en 1993 zes keer was gehaald. Rubin vond het leuk dat sommige toeschouwers de hele wedstrijd uitzaten. “Ik was verbaasd dat ze er steeds bijbleven. Zelf zou ik in hun geval zijn weggelopen.”

Het gelegenheidsdubbel Graf/Navratilova heeft zich teruggetrokken voor Wimbledon. Graf heeft last van blessures aan de pols en rug en kreeg het advies zo weinig mogelijk te spelen.

Het Britse tennisduo Tim Henman en Jeremy Bates is gisteren in de eerste ronde van het dubbelspel gediskwalificeerd. Henman sloeg een bal keihard in het gezicht van een ballenmeisje. De Brit mepte de bal van woede in het wilde weg. Het meisje, dat de baan opliep om een andere bal op te rapen, kreeg het projectiel keihard tegen een oor, viel om, stond weer op en zocht in tranen haar plaats op.

Het leed bleek mee te vallen, maar de partij van Henman en Bates werd verloren verklaard omdat de fatsoensnormen waren overschreden. Op dat moment was de stand in de partij tegen Holm en Tarango (Zwe/VSt) in het voordeel van de Britten: 7-6 2-6 6-3 6-6.

Henman miste een op het oog makkelijk punt. “Ik was boos op mezelf. Ik wilde de bal naar de andere kant van het veld slaan. Net toen ik opgooide, rende het meisje over en raakte ik haar tegen het hoofd. Dat ging echt per ongeluk, maar ik ben verantwoordelijk voor mijn daden.”

Diskwalificaties komen zelden voor in Grand-Slamtoernooien. John McEnroe ging Henman en Bates voor in 1990 tijdens de Australian Open, na een scheldpartij zonder weerga. De Duitser Karsten Arriens verdween vroegtijdig tijdens de Open Franse kampioenschappen van dit jaar na onsportief gedrag.