Satellietradio

Het artikel in NRC Handelsblad van 21 juni over de mogelijkheden die satellietontvangers met -schotels wèl en kabelnetten niet bieden, namelijk de ontvangst van interessante tv-zenders als '3sat' en 'arte' belicht slechts de helft van het plezier dat men van zijn installatie kan hebben. Ook heel veel radiostations - via een roterende schotel letterlijk honderden - zijn met dezelfde apparatuur in huis te halen. Met een goede ontvanger is de geluidskwaliteit - ook in stereo - voortreffelijk, mits het radiostation uiteraard zelf uitstekende signalen naar de satelliet stuurt, hetgeen lang niet altijd het geval is.

Vermoedelijk zijn veel van die zenders voor de meesten van ons niet erg interessant, maar ik wil er enkele aantrekkelijke noemen: BBC World, BBC 1 tot en met 5 (waaronder dus ook BBC 3, de roemruchte klassieke zender die we ooit nog via de middengolf konden binnenhalen), France Culture, Deutschlandradio ('s avonds vaak met live-klassieke concerten), Deutschlandfunk en NDR 4 (beide laatste met veel jazz).

Nog mooier is de Digitaler Satelliten Rundfunk (DSR). Met een aparte ontvanger en een dito schotel (te richten op de satelliet Kopernikus) zijn 16 Duitse zenders in CD-kwaliteit te ontvangen, waaronder zes klassieke deelstaatzenders (ook hier vaak live-symfonische en kamermuziekconcerten), Deutschlandfunk en -radio. (Het mooist blijft natuurlijk concertbezoek.)

Wie zich het zappen wil besparen, heeft het moeilijk het grote aanbod behoorlijk te selecteren. Het beste blad, dat ik ken en waarin vooral de programma's van de culturele tv-zenders en klassieke radiozenders uitvoerig staan beschreven, is het wekelijks verschijnende 'Sich fern & Radiowoche'. Voor zover mij bekend is dit in Nederland niet los te koop, maar een abonnement is te krijgen bij Infosat, Postfach 520, D-54541 Daun. 'Arte' heeft een eigen gratis maandelijks programmablad, dat is te verkrijgen op het adres 2a Rue de la Fondeie, F-67080 Strasbourg Cédex.