RETOURETTE

Milieu en commercie gaan wel degelijk samen. Tenminste, dat hopen Ed en William de Block, eigenaars van een aantal winkels in Schiedam, te bewijzen met hun onlangs geopende 'Retourette'. De twee ondernemers, die plaatselijk bekendheid genieten als 'de gebroeders Bever', wilden af van de acht inzamelbakken voor hun supermarkt in de Groenlaan. “Ze ontsierden de wijk”, aldus Ed. Dus besloten ze glas, papier, batterijen, textiel, schoenen, pvc, blik en oude medicijnen voortaan zelf in te zamelen.

De Retourette, pal tegenover de supermarkt van de broers, is meer dan een inzamelpunt. Ed en William willen er ook een 'educatief doel' mee dienen. Daarom hebben ze hun best gedaan om de winkel aantrekkelijk te maken voor kinderen, “want die hebben de toekomst”. Aan de muur hangen een kikker en een dolfijn, die volgens het Holle-Bolle-Gijs-principe reageren wanneer iets in hun bek gegooid wordt. De kikker kwaakt als je hem papier voert, de dolfijn reageert op schoenen. Midden in de winkel staat de 'sprekende boom', die praat nadat een gulden in het gleufje is geworpen. Als beloning vertelt hij een verhaaltje over een milieuorganisatie, op dit moment 'Kids for Animals'. De opbrengst is natuurlijk voor het goede doel.

De gebroeders De Block krijgen voor hun werk een jaarlijkse vergoeding van de Schiedamse reinigingsdienst. Hoe meer ze ophalen, hoe meer ze krijgen. Winst denken ze er overigens niet mee te maken. “Het moet kostendekkend zijn.” Ed de Block voorspelt de Retourette een mooie toekomst. “De overheid gaat bedrijven steeds meer verplichten terug te nemen wat ze verkopen. Dan is dit natuurlijk een mooie manier.” Op korte termijn komen er zes Retourettes bij. Dat is nog maar het begin; “Rotterdam wil wel twintig van deze winkels”, zegt de Block, “en volgende week krijg ik een wethouder uit Groningen op bezoek.” Inl 010-4269360.

    • Jeroen van der Kris