PTT neemt belang in telecom Tsjechië

ROTTERDAM, 29 JUNI. PTT Telecom en Swiss Telecom PTT nemen voor 1,32 miljard dollar (ruim 2 miljard gulden) een controlerend belang in de Tsjechische telefoonmaatschappij SPT Telecom. De Tsjechische minister van economische zaken, Karel Dyba, heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het belang in SPT bedraagt slechts 27 procent van de aandelen, maar geeft recht op drie van de vijf bestuurszetels. Daardoor verwerft de eigenaar van dit minderheidspakket in SPT de feitelijke controle over het staatsbedrijf.

PTT Telecom en haar Zwitserse zustermaatschappij waren, via hun gezamenlijke onderneming Telsource (51 procent PTT Telecom), niet de enige gegadigden voor het belang in SPT. Ook het Deense TeleDanmark, het Italiaanse Stet, het Frans-Amerikaanse consortium Telfar (Bell Atlantic en France Télécom) en het Duits-Amerikaanse consortium Cetel (Ameritech en Deutsche Telekom) hadden een bod gedaan op de SPT-aandelen.

Volgens Dyba was Telsource niet de hoogste bieder op het SPT-belang, maar koos de Tsjechische regering unaniem voor de Nederlands-Zwitserse combinatie omdat die het beste totaalbod heeft gedaan. Naast een bod op de aandelen diende elke potentiële deelnemer in SPT plannen in te leveren voor de ontwikkeling van het Tsjechische telecom-net, dat naar Westerse maatstaven ernstig tekortschiet.

Telsource heeft bovendien nog - niet nader geduide - gratis diensten aangeboden ter waarde van 131 miljoen dollar, aldus Dyba. PTT Telecom meent dat ook de geboden commerciële inbreng, algemene managementervaring en aansluiting op wereldwijde telecommunicatiediensten “nadrukkelijk” zijn meegewogen.

Het hoogste bod op de SPT-aandelen was volgens Dyba afkomstig van Stet, hoewel hij de feitelijke hoogte gisteren niet wilde noemen. Tsjechische kranten meldden dat het om een bedrag van 1,5 miljard dollar zou gaan. Telsource heeft bovendien nog - niet nader geduide - gratis diensten aangeboden ter waarde van 131 miljoen dollar, aldus Dyba.

Pag.20: SPT heeft slechte reputatie

PTT Telecom meent dat ook de geboden commerciële inbreng, algemene managementervaring en aansluiting op wereldwijde telecommunicatiediensten “nadrukkelijk” zijn meegewogen.

Het hoogste bod op de SPT-aandelen was volgens Dyba afkomstig van Stet, hoewel hij de feitelijke hoogte gisteren niet wilde noemen. Tsjechische kranten meldden dat het om een bedrag van 1,5 miljard dollar zou gaan.

Naar verluidt bood Telsource aanvankelijk slechts een miljard dollar voor het SPT-pakket. In een tweede ronde kreeg het bedrijf “de kans” zijn bod te verhogen omdat het nogal ver onder de andere biedingen lag.

Drs. B.J.M. Verwaayen, algemeen directeur van PTT Telecom, toonde zich gistermiddag in een eerste reactie verheugd over de beslissing van de Tsjechische regering. “Echte samenwerking en niet dominantie was het belangrijkste element in ons voorstel', zei hij. Hij noemde de verwerving van het belang in SPT Telecom, een van de grootste privatiseringsoperaties in Midden- en Oost-Europa tot nog toe, “voor PTT Telecom en Swiss Telecom een belangrijke mijlpaal in het proces van internationalisering”. Telsource gaat er vanuit dat Tsjechië in de toekomst een belangrijk knooppunt voor telecommunicatie in Centraal Europa zal worden.

Bessel Kok, voormalig hoofd van de Belgische telefoonmaatschappij Belgacom en nu eerste man van Telsource, verklaarde gisteren dat zijn bedrijf zich zal inspannen voor versnelde bouw van de Tsjechische telecommunicatie-infrastructuur.

SPT Telecom heeft een slechte reputatie. Het heeft tot nog toe slechts 2 miljoen van de ruim 10 miljoen Tsjechen van telefoon kunnen voorzien. Gegadigden staan jarenlang op een wachtlijst. Ter vergelijking: PTT Telecom heeft 7,8 miljoen aansluitingen op zo'n 15 miljoen Nederlanders. Een aansluiting waarvoor geen 'graafwerk' nodig is, realiseert dit bedrijf binnen vijf dagen. Het ligt in de bedoeling het aantal Tsjechische aansluitingen in het jaar 2000, wanneer SPT zijn monopolie op interregionaal en internationaal telefoonverkeer verliest, meer dan verdubbeld te hebben.

Bij de uitbreiding en modernisering van het telefoonnet in Tsjechië zal de Nederlands/Zwitserse combinatie technische ondersteuning krijgen van het Amerikaanse AT&T. Swiss Telecom en PTT Telecom werken ook al samen in Unisource, dat op zijn beurt samenwerkt met AT&T in Uniworld. Deze samenwerking is gericht op het aanbieden van internationale telefoonverbindingen aan multinationale ondernemingen.

Daarnaast nemen PTT Telecom en AT&T deel in Utel, een bedrijf dat netwerken voor lange afstanden en internationale verbindingen exploiteert in de Oekraïne. Verder exploiteren Swiss Telecom en PTT Telecom samen een regionaal telefoonnetwerk in Hongarije.

In Tsjechië werkt PTT Telecom al samen met SPT in Telecomspol, een gezamenlijke bedrijf dat vanuit Praag telecom-produkten en -diensten in Tsjechië aanbiedt.