Na afluisterschandaal Cesid; Vice-premier en minister Spanje nemen ontslag

MADRID, 29 JUNI. De Spaanse premier Felipe González heeft gisteren het ontslag geaccepteerd van zijn vice-premier Narcís Serra en van minister van defensie Julián García Vargas in verband met het afluisterschandaal rond de Spaanse geheime dienst CESID.

Het ontslag volgt ruim twee weken nadat de Spaanse kranten berichtten dat de CESID tien jaar lang zonder gerechtelijke toestemming een groot aantal bekende Spanjaarden had afgeluisterd. In de periode 1984-'94 luisterde de dienst gesprekken af van koning Juan Carlos, van politici, journalisten en ondernemers. De banden raakten vervolgens buiten de geheime dienst in handen van derden.

Een voormalige hoge functionaris van de CESID is inmiddels gearresteerd op verdenking van het ontvreemden van de gesprekken. Daarnaast loopt een onderzoek tegen de inmiddels ontslagen directeur van de dienst, Emilio Alonso Manglano, wegens het onrechtmatig afluisteren van telefoons. Vice-premier Serra was van 1982 tot 1991 minister van defensie en als zodanig verantwoordelijk voor de inlichtingendienst.

Zowel door de oppositie als vanuit González' eigen partij was de afgelopen weken aangedrongen op het aftreden van Serra en García Vargas. De meeste druk kwam de afgelopen dagen van de Catalaans-nationalistische partij, CiU die met haar steun het minderheidskabinet van González in het zadel heeft gehouden. De Catalaanse nationalisten hebben bij herhaling laten weten dat met het afluisterschandaal verdere gedoogsteun voor González in het geding komt. Een woordvoerder noemde het aftreden van de vice-premier en de minister van defensie “logisch en onvermijdelijk, maar duidelijk onvoldoende”.

Premier González zal vanavond in het Spaanse parlement verschijnen om een nadere toelichting te geven over het afluisterschandaal. Eerder noemde González het afluisterschandaal “een samenzwering tegen de staat”. In zijn verklaring zal de premier echter vooral ingaan op de manier waarop de gegevens bij de geheime dienst zijn ontvreemd, zo is de verwachting.