N-Cyprus mobiliseert tegen grote bosbrand

KYRENIA, 29 JUNI. Een algemene mobilisatie is afgekondigd in Noord-Cyprus in verband met een omvangrijke bosbrand in de buurt van de toeristenplaats Kyrenia. Helikopters van een Britse legerbasis op het eiland nemen deel aan de bluswerkzaamheden. Turkije, het enige land dat de zogeheten Turkse Republiek Noord-Cyrus erkent, heeft vier vliegtuigen en mankracht ter beschikking gesteld. Süleyman Demirel brengt er vandaag als eerste Turkse president een bezoek.

Door het afzwakken van de wind is de opmars van de brand tot staan gebracht, maar men is de vlammen nog niet meester. Inmiddels zijn 14 dorpen verbrand en is bijna 4.000 hectare bos verwoest. Woningen aan de rand van Kyrenia zijn in de as gelegd, maar de stad zelf is verder grotendeels gespaard gebleven. Een kruisvaardersfort en een 12de eeuws Gothisch klooster bleven net gespaard. De schade wordt in eerste instantie op 35 tot 45 miljoen dollar geschat.

De Turks-Cyprische leide Rauf Denktas sprak gisteren van “een grote ramp”. “Ons land staat in brand!” De brand begon dinsdagavond in een bos, en de hele nacht werden explosies gehoord van bommen, granaten en mijnen die in het gebied waren achtergelaten sinds het Grieks-Turkse conflict op Cyprus in 1974, toen Turkse troepen het noordelijk deel van het eiland bezetten. De brand werd gisteren aangewakkerd door een sterke wind.

Denktas erkende dat de zelf-verklaarde staat niet voorbereid was op een dergelijke bosbrand. Hij erkende dat het bosbouwdepartement jarenlang had gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een brand en om personeel en materiaal had gevraagd. “Ze kregen die niet”, aldus Denktas. (Reuter, AFP)