Ministers Rusland vragen ontslag na kritiek gijzeling

MOSKOU, 29 JUNI. Alle Russische ministers die verantwoordelijk zijn voor veiligheidszaken hebben vanmorgen in Moskou hun ontslag aangeboden. President Jeltsin neemt echter tot 10 juli de tijd om over hun positie te beslissen. Ivan Rybkin, voorzitter van het parlement en lid van de Veiligheidsraad, Jeltsins adviesorgaan voor veiligheidszaken, heeft dit bekendgemaakt.

De Veiligheidsraad kwam vanmorgen bijeen voor een evaluatie van de gijzelingscrisis in Boedjonnovsk die eerder deze maand aan 121 mensen het leven kostte.

De ministers die volgens Rybkin hun ontslag hebben aangeboden zijn: minister van defensie Gratsjov; minister van binnenlandse zaken Jerin; minister van nationaliteitenkwesties Jegorov; de chef van de veiligheidsdienst FSB, Stepasjin; waarnemend procureur-generaal Iljoesjenko en de secretaris van de Veiligheidsraad, Lobov.

Dit gebeurde, aldus Rybkin, nadat Jeltsin zich zeer kritisch had uitgelaten over het optreden van de autoriteiten voor en tijdens de gijzeling.

“Het was een harde en ongemakkelijke discussie. Alle sprekers die ik heb genoemd waren zich bewust van hun schuld. Ze hebben aangeboden af te treden”, zei Rybkin tegen het persbureau Interfax. “De president zal elk aanbod overwegen, ik denk vóór 10 juli, rekening houdend met het onderzoek [naar de crisis] dat nog gaande is.”

De stap van de topfunctionarissen komt twee dagen voordat het parlement nogmaals over het functioneren van de regering zal stemmen. Als het parlement net als vorige week zijn wantrouwen uitspreekt, moet Jeltsin hetzij de regering ontslaan hetzij het parlement naar huis sturen.

De afgelopen dagen is naarstig gezocht naar manieren om dit te voorkomen. Zo heeft premier Tsjernomyrdin de Agrarische partij, die vijftig afgevaardigden in het parlement heeft, extra geld voor de landbouw toegezegd. Verscheidene fracties bleven echter het vertrek eisen van de ministers die verantwoordelijk worden gehouden voor de oorlog in Tsjetsjenië. Daarbij horen overigens niet procureur-generaal Iljoesjenko en secretaris van de Veiligheidsraad Lobov.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de ontwikkeling van vanmorgen - inclusief Jeltsins voornemen om pas over een week over de positie van zijn ministers te beslissen - aan de verlangens van het parlement tegemoetkomt.

    • Hans Nijenhuis