Minister binnenlandse zaken Mexico treedt af

MEXICO-STAD, 29 JUNI. De Mexicaanse president, Ernesto Zedillo, heeft gisteren het ontslag geaccepteerd van zijn minister van binnenlandse zaken, Esteban Moctezuma Barragan.

Officiële woordvoerders hebben geen reden opgegeven voor Moctezuma's ontslag, maar politieke commentatoren in Mexico-Stad zeiden te geloven dat Moctezuma moet plaatsmaken voor een krachtiger en meer ervaren politicus. Van de nieuwe minister van binnenlandse zaken wordt verwacht dat hij gevoelige kwesties tot een goed einde brengt, zoals de door Zedillo beloofde politieke hervormingen, de onderhandelingen met de rebellen in de zuidelijke provincie Chiapas, lokale verkiezingen, drugszaken en de reeks onopgeloste politieke moorden.

De econoom Moctezuma (44) is de tweede minister die het kabinet verlaat sinds Zedillo's aantreden, zeven maanden geleden. Jaime Serra Puche vertrok als minister van financiën na de scherpe devaluatie van de peso in december vorig jaar. De weerslag van de zogeheten peso-crisis heeft geleid tot een verhoogde inflatie en werkloosheid.

Zedillo en Moctezuma zijn beiden jonge technocraten die afkomstig zijn uit de hervormingsgezinde vleugel van de PRI, die Mexico ruim 66 jaar onafgebroken heeft geregeerd. Het laatste half jaar heeft de PRI enkele grote nederlagen moeten incasseren tijdens lokale verkiezingen.

Mexicaanse aanklagers hebben gisteren getuigenverklaringen openbaar gemaakt tegen Raúl Salinas de Gortari, broer van oud-president Carlos Salinas, die ervan is beschuldigd een hoge hervormingsgezinde PRI-functionaris te hebben laten doden. Raúl Salinas zou een bedrag van 300.000 dollar hebben betaald aan de vermeende dader van de aanslag, de parlementariër Muñoz Rocha. Muñoz Rocha is verdwenen; de politie denkt dat hij dood is. (Reuter, AP))