Majors uitdaging van eigen partij valt in goede aarde bij Britse kiezer

LONDEN, 29 JUNI. De beslissing van de Britse premier Major om af te treden als partijleider en zich opnieuw verkiesbaar te stellen, is bij de kiezers in bijzonder goede aarde gevallen. Zijn populariteit is van 21 tot 28 gestegen op een schaal van 100, meer dan hij de laatste twee jaar ooit heeft gehaald.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd in opdracht van het Britse dagblad The Times. Uit die enquête komt ook naar voren dat de aanhang van de Conservatieven gegroeid is van 22 tot 29 procent.

De Britse premier is vandaag begonnen aan een campagne van vijf dagen om ook zijn aanhang onder de 329 Lagerhuisleden te vergroten. De termijn om zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap is vanmiddag verstreken. Dat betekent dat Major het volgende week dinsdag in een geheime stemming alleen zal moeten opnemen tegen de ex-minister voor Wales, John Redwood, die zich maandag al kandidaat had gesteld. Om in de eerste ronde meteen te winnen moet hij minimaal 215 stemmen verzamelen.

Binnen de Conservatieve partij wordt uitgebreid gespeculeerd over de mogelijkheid dat Major geen “aantrekkelijke meerderheid” zal halen, zoals de premier zelf nog steeds verwacht. De kans is groot dat dan minister van handel en industrie Michael Heseltine en minister van werkgelegenheid Michael Portillo zich in de strijd zullen werpen. Beide kabinetsleden betuigden gisteren weliswaar opnieuw hun loyaliteit aan de premier en ook John Major verklaarde: “Ze steunen me volledig en ze blijven me volledig steunen.” Maar de eerste voorbereidingen voor een mogelijke tweede ronde in de leiderschapsverkiezing worden al getroffen. Gisteren lekte uit dat supporters van Portillo extra telefoonlijnen hadden laten installeren bij een eventueel campagne-hoofdkwartier.

Oppositieleider Tony Blair verklaarde gisteren in het Lagerhuis dat Major niet geschikt is om het land te leiden als hij niet eens in staat is om zijn partij te leiden. Dat standpunt werd gisteren in het Lagerhuis door de premier bestreden. “Ik ben opmerkelijk ongeschonden en ik zal opmerkelijk ongeschonden blijven”, beet hij de oppositieleider toe.