Kinderagenda

Sprookjesland

Een verrassingsboom die verrassingseieren legt; een limonadeboom, waaruit je echte limonade kunt drinken; twee sprookjesbomen die elkaar leuke en spannende verhalen vertellen en een pannekoekenhuis van Hans en Grietje, waar sprookjesfiguren echte pannekoeken staan te bakken. Die pannekoeken kan je dan op een terras van boomstammen en paddestoelen opsmikkelen. Het Plaswijckpark wordt zondag 2 juli omgetoverd in een Sprookjeswonderland met ook een goochelshow, quizen en een wondershow van Ome Fred. Tussen 11 en 16u. Voor kinderen tot 12 jaar ƒ 4,- en volwassenen ƒ 5,-. Plaswijckpark, C.N.A. Looslaan 23, Rotterdam. Inl 010-4613551.

Wilhelmina's Zomer

Een dribbelend mannetje als een duveltje uit een doosje, dat bosjes bloemen naar de hemel kan sturen en dan weer verdwijnt op zijn tapijt. Wilhelmina's eigen hofnar met het publiek als koning. Vanaf 4 jaar op woensdagmiddag 5 juli 15u in de Balszaal van Hotel New York, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Toegang gratis.

NK Lego

Wie bouwt in Nederland de mooiste bouwwerken van legostenen? Dit weekend wordt in de Panoramazaal van het Verandarestaurant van de Efteling de Nationale Kampioenschappen Legobouwen gehouden. Kinderen bouwen in twee verschillende leeftijdgroepen: 5 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar. Zaterdag 1 juli zijn de wedstrijden voor de jongste groep (om 11u en 14u) en zondag 2 juli voor de oudste groep (9 t/m 12 jaar, zelfde tijd). De ochtendwedstrijden zijn al volgeboekt, maar voor 's middags kan je je nog aanmelden (in de Efteling zelf). Een jury van sprookjesfiguren van de Efteling (oa Pardoes de nar, de prins en de prinses) beoordeelt de bouwwerken en aan het eind van de middag worden de twee nationale kampioenen bekendgemaakt. Die krijgen dan van Gert een reis naar Denemarken aangeboden om daar volgend jaar namens Nederland deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen legobouwen. Inl 05946-12020 of 04167-88308. De Efteling, Europalaan 1, Kaatsheuvel. (P.S. je hoeft zelf geen blokjes mee te nemen, want op zaterdag liggen er honderden kilo's steentjes klaar).

Rietland

De Wieden in St. Jansklooster staat vol met bloeiende planten. Ze groeien daar meestal verstopt tussen het riet. Vaak vallen ze op door hun mooie kleuren, zoals bijvoorbeeld de koekoeksbloem die bloeit zodra de koekoek in het voorjaar zijn naam roept en de tormentil, die niet alleen een mooie gele kleur heeft, maar door sommige mensen ook gebruikt wordt tegen kiespijn. Niet alleen de planten in het riet, maar ook het riet zelf is mooi om te zien. Vogels gebruiken het om in te schuilen om om er hun nestje in te bouwen. Tijdens de kindermiddag op woensdag 5 juli ga je op ontdekttocht door De Wieden en aan het einde van de middag wordt er een spel gespeeld over dit geheimzinnige rietland. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar om 13u30 in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, St. Jansklooster. Deelname ƒ 1,-. Inl 05274-6644.

Vechtvliegers

Maak zelf je oosterse vlieger van rijstpapier, heel licht hout en touw onder leiding van een Indonesische familie. Zo'n vlieger is zo licht dat hij zelfs bij windkracht 0 nog de lucht in kan! Je kan gelijk proberen of je hem goed gebouwd hebt en buiten 'vechten' met een andere vlieger en vervolgens die vlieger uit de lucht halen. Ook kan je op de expositie 'De Lucht in' stuntvliegers, hanggliders en radiografisch bestuurbare vliegtuigen bekijken en in het experimentarium kan je met zo'n 50 technische/natuurkundige instrumenten spelen. En op het dak van het het Technologiecentrum Aeolus (in piramidevorm gebouwd) is nog een weerstation en observatorium en kan je een aantal grote windturbines van de proef-wind-energiecentrale zien. Vliegers maken alleen op zaterdag 1 juli om 11u, 13u en 15u. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Technologiecentrum Aeolus, Haerewei 24a, Sexbierum. Toegang kinderen tot 12 jaar ƒ 5,- en vanaf 12 jaar ƒ 7,50. Inl 051797-1144.

Kinderprenten

'Komt jongens wil u nu begeven

naar dit land vol van geneugt

daar kunt gij zonder werken leven

en uwen tijden besteën met vreugd'

Dit zijn de eerste regels van de kinderprent 'Het nieuwe vermakelijke Luilekkerland' van de drukker de Lange. Vier generaties de Lange maakten in Deventer in de 18de en 19de eeuw volks- en kinderprenten. De prenten werden verkocht op jaarmarkten en kermissen door marskramers en leurders, ze werden ook wel 'centsprenten' genoemd, omdat een prent maar één cent kostte. De kinderprenten werden gegeven als beloning voor vlijt op school of bij een soort bijbelles, maar vaak werden er toch 'volwassen' zaken op behandeld. De volksprenten waren bestemd voor mensen die niet konden lezen of die geen geld hadden voor een krant. Via een prent kregen ze toch informatie over gelangrijke gebeurtenissen, zoals het verloop van een oorlog of de kroning van een keizer. In Museum de Waag zijn 70 van die prenten verzameld. T/m 10 sep. Brink 56, Deventer. Open di-za 10-17u en zo 14-17u.

Boek der Sagen

Opa Rinkelbel woont in een holle boom. Daar bewaart hij een groot dik boek, waarin alle sprookjes, sagen en legenden staan opgetekend. Op zekere dag wil de koning dat boek van Rinkelbel lenen om er een nieuw sprookje in te schrijven. Hofnar Bibberwang moet het boek gaan halen, maar..... er zijn nog anderen die het boek ook willen hebben, niet om te lezen, maar om het te laten verdwijnen. Poppentheater La Condola speelt voor kinderen vanaf 6 jaar 'Het boek der sagen' (toegang ƒ 7,-) en voor peuters van 3 tot 5 'De Holle Boom' (ƒ 5,50). Warmoesstraat 11, Haarlem. Van 1 t/m 16 juli. Inl 023-324021. Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.