'Kijkers van 2 Vandaag wachten niet tot etenstijd'

2 Vandaag, Ned.2 17.58 uur

De boedelscheiding van 2 Vandaag is rond. Veronica vertrekt vanaf 1 september uit het publiek bestel, maar wil vanaf 1 juli al niet meer met TROS en EO meedoen aan het gezamenlijk actualiteitenprogramma. Als een jaloerse echtgenoot had het Veronica-bestuur de afgelopen weken lopen dreigen. De omroep zou de door Veronica bedachte naam 2 Vandaag meenemen naar de commerciële partner en de resterende uitzendavonden gemakshalve vullen met natuurfilms. 'Scheiden doet lijden', zei Tros-voorzitter K. Doodewaerd gisteren. Deze week gingen TROS, EO en NOS door de knieën voor Veronica. De omroep krijgt de beschikking over de niet-aktuele sportfragmenten van de NOS. De achterblijvende partners TROS en EO mogen dan Veronica's uitzendtijd voor 2 Vandaag overnemen. Om die te vullen hebben ze wel 900.000 gulden extra nodig.

“De toekomst is met ons”, zegt eindredacteur P. Meijers van de Tros. Het tijdstip waarop 2 Vandaag uitzendt - tussen zes en zeven uur 's avonds - is volgens hem een gat in de markt. Meijers is pas terug van een bezoek aan de Verenigde Staten en heeft daar gezien dat het prime time nieuws al om vijf uur begint. “De tijd dat het Journaal pas aangezet mag worden als de tafel is afgeruimd is ook hier voorbij.” Thuiskomen, jas weghangen en televisie aanzetten, dat is volgens Meijers een steeds vaker voorkomend ritueel. Hij hoopt dat de kijker dan niet afstemt op een teken- of natuurfilm, maar zijn 'natuurlijke nieuwsgierigheid' bevredigt met 2 Vandaag.

In het nieuwe seizoen begint 2 Vandaag een half uur eerder. Om half zes is er dan een nieuw bulletin van het NOS-Journaal. Dat vroege tijdstip vraagt wel om een speciale aanpak. Bij Nova zit de kijkers onderuitgezakt op de canapé, zegt Meijers. Met een glas wijn in de hand is de kijker volgens hem dan wel geneigd te luisteren naar de deskundige aan de desk van Maartje van Weegen. Maar om half zes, zegt Meijers, als in huis de maaltijd wordt bereid en de kinderen druk lopen te doen, moet je meer je best doen de kijker te vangen. “Wij kiezen een andere invalshoek dan Nova. Meer beelden en een lager abstractieniveau.” Bij een item over de Betuwelijn zal 2 Vandaag geen kaartjes of grafieken laten zien, maar beelden van treinen of het traject zelf. Dat werkt blijkbaar. Uit onderzoek van de Kijk- en Luisterdienst van de NOS blijkt dat 2 Vandaag beter wordt bekeken dan Nova. Op sommige avonden heeft de rubriek een marktaandeel van 36 procent. Met Veronica verdwijnen bij 2 Vandaag de journalisten die volgens Meijers 'het graafwerk' deden. De actualiteitenrubriek houdt 24 journalisten over maar zal het aantal aanvullen tot zestig. Een deel daarvan zal zich exclusief met 'research' bezighouden. Vanavond houdt de oude ploeg in ieder geval een afscheidsfeestje. Het geluid van slaande deuren is nooit tot de werkvloer doorgedrongen.

    • Monique Snoeijen