Kaunda gekozen tot leider van oppositie Zambia

LUSAKA, 29 JUNI. De voormalige president van Zambia, Kenneth Kaunda, is er gisteren in geslaagd het leiderschap te veroveren van de voornaamste oppositiepartij in het land, de Verenigde Nationale Onafhankelijksheidspartij (UNIP). De 71-jarige Kaunda, tot 1991 president van Zambia, richtte de UNIP 37 jaar geleden op maar verliet de partij nadat hij in 1991 een grote verkiezingsnederlaag had geleden tegen de huidige president van Zambia, Frederick Chiluba, en diens partij, de Beweging voor Meerpartijendemocratie (MMD). “Ik ben nu klaar om de MMP te verpletteren”, aldus Kaunda, die voorheen als een van de meest vooraanstaande Afrikaanse leiders gold. Zo nam hij nam het voortouw bij de strijd tegen de Zuidafrikaanse apartheid. In Zambia zelf nam de kritiek op Kaunda echter sterk toe. Door corruptie, slecht beheer van de economie en toenemende repressie verloor hij steeds meer aan populariteit. (Reuter)