Israel stelt duizenden Palestijnen in vrijheid

TEL AVIV, 29 JUNI. Israel zal in twee fasen in totaal drieduizend van de Palestijnse gevangenen vrijlaten voor wier vrijheid de Palestijnen fel campagne voeren. Dat heeft de ministeriële commissie inzake de Palestijnse gevangenen vanmorgen beslist, aldus radio Israel.

Vijftienhonderd Palestijnen zullen binnenkort worden vrijgelaten tijdens de tekening van het akkoord over het ingaan van de tweede fase van het autonomie-plan. Eenzelfde aantal zal op vrije voeten komen tijdens de verkiezingen voor de Palestijnse bestuursraad die in het najaar zullen moeten plaatshebben.

Vanmorgen is bij de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen in Kairo duidelijk geworden dat het Israelisch-Palestijnse akkoord voor de uitbreiding van het Palestijnse gezag naar de Westelijke Jordaanoever “om technische redenen” niet op 1 juli maar enkele dagen later zal worden getekend.

Jossi Sarid, de Israelische minister van milieuzaken, zei vanmorgen dat zich onder de vrij te laten Palestijnen “geen Palestijnen bevinden die bloed aan hun handen hebben. Dat is belangrijk voor de publieke opinie”.

Met het oog op de kritiek geachte datum van 1 juli had een Palestijns actiecomité hongerstakingen onder de in totaal 5.620 Palestijnse gevangenen georganiseerd en in bezet gebied anti-Israelische demonstraties ontketend waarbij aan Palestijnse kant drie doden en tientallen gewonden zijn gevallen.

Feisal Husseini, de Palestijnse leider uit Oost-Jeruzalem, heeft zich vanmorgen bij de hongerstakers gevoegd. De raad van Israelisch-Arabische burgemeesters heeft uit solidariteit met de Palestijnse gevangenen voor maandag een hongerstaking aangekondigd waaraan ambtenaren van de Arabische gemeenten in Israel zullen deelnemen.

De Israelische oppositiepartijen hebben vanmorgen fel gereageerd op het voornemen van de regering-Rabin Palestijnse gevangenen vrij te laten. “Rabin geeft de Palestijnse terroristen munitie”, zeggen leiders van deze partijen.

Bij een vuurgevecht in Hebron op de Westelijke Jordaanoever is vanmorgen een reeds lange tijd gezocht lid van Izzadin el-Qassem, de militaire vleugel van de fundamentalistisch-islamitische organisatie Hamas, gedood. Een soldaat van een speciale Israelische anti-terroristeneenheid werd zwaar gewond. Israelische bulldozers legden twee huizen in Hebron plat waar de zich doodvechtende Palestijn achtereenvolgens verbleef.