Handelsoorlog voorkomen; VS en Japan toch akkoord over auto's

WASHINGTON, 29 JUNI. De Amerikaanse speciale handelsgezant, Mickey Kantor, heeft gisteren met de Japanse minister van handel, Ryutaro Hashimoto, in Genève een akkoord bereikt over import van Amerikaanse auto's en auto-onderdelen. Hiermee is te elfder ure een handelsoorlog tussen de VS en Japan voorkomen.

President Clinton noemde het akkoord gisteren in Washington een “grote stap tot vrijhandel in de hele wereld”. Clinton: “We hebben bewezen dat hard onderhandelen en goede trouw een ogenschijnlijk onvermijdelijk conflict kunnen beëindigen.”

Zonder overeenkomst zou Amerika met ingang van vandaag importtarieven van honderd procent (6 miljard dollar) hebben opgelegd voor Japanse luxe auto's. Japan had al gedreigd met tegenmaatregelen tegen de import van Amerikaanse biefstuk en dreigde ook met sancties tegen de Amerikaanse vliegtransportdienst Federal Express.

Volgens de gisteren gemaakte afspraken zal het aantal dealers dat in Japan Amerikaanse auto's verkoopt volgend jaar worden vermeerderd met 200 en in de komende vijf jaar met 1.000. Het aantal in de VS vervaardigde onderdelen voor Japanse auto's gaat omhoog met 9 miljard dollar in drie jaar. Tussen maart 1994 en 1995 bedroeg de waarde van Amerikaanse onderdelen 19 miljard dollar. Ten slotte hebben de vijf grote Japanse automerken toegezegd hun produktie in de VS uit te breiden. Bovendien zal Japan zijn auto-inspectiesysteem veranderen, zodat Amerikaanse reparatie-onderdelen voortaan ook zijn toegestaan. Grote Japanse autofabrieken hebben beloofd 500.000 auto's per jaar meer te bouwen in de Verenigde Staten.

Volgens Clinton worden er door de overeenkomst met Japan “duizenden nieuwe banen” geschapen. Volgens Hashimoto hadden de VS hun standpunt verzacht op het gebied van “streefcijfers” voor verkopen. Toch zei Clinton dat Japan in drie jaar voor negen miljard dollar meer aan Amerikaanse auto-onderdelen zou kopen dan voorheen en dat het aantal Japanse autodealers met buitenlandse merken met 1.000 zou stijgen. Handelsafgezant Kantor benadrukte dat het om een “vrijwillige overeenkomst” gaat. “Er zijn geen verplichtingen tussen regeringen, er zijn geen Amerikaanse handelswetten van toepassing en de cijfers kunnen veranderen door economische omstandigheden.”

De Europese Unie (EU) heeft voorzichtig op het akkoord gereageerd. Europees commissaris Bangemann (industrie) waarschuwde gisteren dat het akkoord geen eenzijdige bevoordeling van de VS mag inhouden. Topman Ruggiero van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toonde zich opgelucht. De dreiging met sancties door de VS was bekritiseerd door de EU. Door eenzijdig op te treden zou Clinton de WTO ondergraven. Japan had een klacht ingediend bij de WTO, die inmiddels weer is ingetrokken.

    • Maarten Huygen