Handelsakkoord stimulans dollar en aandelenkoersen

AMSTERDAM, 29 JUNI. Onder invloed van een oplopende dollar wist de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, vanmorgen 1,61 punt winst te boeken op 435,18 punten.

AMSTERDAM De stemming was opgelucht. Dat werd toegeschreven aan het akkoord dat de Verenigde Staten en Japan gisteren op het nippertje bereikten over de onderlinge handel in auto's en auto-onderdelen. Volgens een handelaar is “daarmee een uitslaande brand voorkomen”. Verder was de handel vanmorgen in afwachting van het overleg van de Bundesbank; het één na laatste voor het zomerreces. Hoewel een rentemaatregel tot de mogelijkheden behoort, is deze niet waarschijnlijk.

De ruim één cent hogere dollarkoers van 1,5657 vormde vanmorgen het grootste pluspunt, ook de gemiddeld één à twee dubbeltjes hogere obligatiemarkt was een steun voor de aandelenkoersen.

Grote uitschieters waren er nauwelijks. KLM deed het goed met een koerswinst van 9 dubbeltjes op 50 gulden. Een handelaar bracht die stijging in verband met het besluit van de KLM-top om zichzelf 319.500 aandelenopties toe te kennen tegen een koers van 47,70. “Daaruit spreekt vertrouwen”, aldus dit beurslid. De optieregeling staat vermeld in het gisteren gepubliceerde jaarverslag van de luchtvaartmaatschappij.

Ook in trek was Nedlloyd, dat zeventig cent toevoegde op 55,50 naar aanleiding van door analisten als positief beoordeelde presentaties.

Koninklijke PTT Nederland pakte drie dubbeltjes winst op 56 gulden in reactie op de deelneming in Tsjechië.

Fokker was uit de gratie. De koers van de vliegtuigbouwer daalde twintig cent op 11,30 naar aanleiding van de tegenslagen bij moeder Daimler-Benz. Beleggers vrezen dat Fokker deelt in de malaise. De multinationals noteerden allemaal fractioneel hoger, dankzij de appreciatie van de dollarkoers.

Op de Europese valutamarkten heeft het te elfder ure gesloten Japans-Amerikaanse auto-akkoord zijn uitwerking niet gemist. De dollarhandel had de wind in de rug.

In Amsterdam werd rondom het middaguur voor de munt 1,5657 gulden betaald, terwijl dat gisteren aan het einde van de middag nog 1,5535 was.

Ook de valutahandel wachtte op de vergadering van de Bundesbank, maar de kans op een voor de dollar gunstige renteverlaging in Duitsland is niet groot gezien de jongste inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen deze maand met 2,3 procent.

Het pond sterling, slachtoffer van de politieke perikelen rond het leiderschap van premier Major, veerde vanmorgen op tot een koersniveau van 2,4960 gulden tegen 2,4610 gisteren.

NEW YORK Op Wall Street bepaalde gisteren het enthousiasme over de overeenkomst tussen de VS en Japan het verloop van de handel.

De Dow Jones-index sloot op 4556,79 punten, ofwel 14,18 punten hoger dan de voorgaande dag. Veel meer dan het nieuws over het akkoord was er niet voor Wall Street.

TOKIO In Japan gingen gingen de meeste handelaren na het nieuws van het bereikte handelsakkoord met de VS al snel over tot de orde van de dag. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen sloot daardoor 110,90 punten lager op 14.507,17, het laagste niveau sinds bijna drie jaar.