Groenen en SPD eens over coalitie in Duitse deelstaat

BONN, 29 JUNI. Na soms zeer moeizame onderhandelingen zijn de SPD en de Groenen het gisteren eens geworden over de vorming van een regeringscoalitie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In deze met 18 miljoen inwoners bevolkingrijkste deelstaat had de SPD in de landdagverkiezingen van 14 mei haar absolute meerderheid verloren terwijl de Groenen er hun aanhang tot tien procent hadden weten te verdubbelen.

Niet bekend

De verdeling en afbakening van ministersportefeuilles en hun in 300 pagina's vastgelegde, gedetailleerde regeerafspraken wilden de nieuwe coalitiepartners vanmiddag bekendmaken. Dat hun verstandhouding nog koeltjes is bleek gisteren al direct. Over het grootste twistpunt, het geplande grote bruinkoolproject Garzweiler II (tussen Keulen, Aken en Mönchengladbach), blijven zij ondanks het compromis dat de uitvoering een paar jaar wordt vertraagd en het gebied zelf voorshands tot een derde deel zal worden beperkt, vierkant tegenover elkaar staan.

SPD-onderhandelaar Wolfgang Clement zei gisteravond dat de in februari door de regering-Rau gegeven vergunning van kracht blijft. Met de Groenen, die de bruinkooldagbouw afwijzen als schadelijk voor het milieu en onnodig als energiebron, is afgesproken dat tot het jaar 2010 geregeld zal worden bezien of het tientallen miljarden mark kostende project wordt voortgezet. Dat kan betekenen dat het kolenconcern Rheinbraun en de elektriciteitsmaatschapij RWE hun geplande investeringen niet of maar gedeeltelijk zullen waarmaken. Zo waren gisteren althans hun eerste reacties. De vakbond van mijnwerkers is razend en heeft demonstraties tegen het Garzweiler-compromis aangekondigd.

Ook de stad-staat Bremen heeft een nieuwe regering. Daar hebben SPD en CDU een akkoord over een coalitie bereikt. Regerende burgemeester wordt de SPD'er Henning Scherf, die de komende vier jaar ook senator (minister) van justitie zal zijn. Als zijn plaatsvervanger, en senator van financiën, gaat de bankier Ulrich Nölle (CDU) aan het werk.

In het honderd zetels tellende parlement van de dubbelstad Bremen-Bremerhaven kregen SPD en CDU in de regionale verkiezingen op 14 mei elk 37 zetels, de Groenen 14 en de nieuwe partij Arbeit für Bremen, afsplitsing van de SPD, 12. Het is voor het eerst in 36 jaar dat de SPD en de CDU een zogeheten “rood-zwarte” coalitie vormen in de Hanzestad, die zwaar in de schulden zit.