Geweld Sarajevo: blauwhelm gedood en vier gewonden

SARAJEVO, 29 JUNI. In Sarajevo zijn vandaag opnieuw slachtoffers gevallen door het aanhoudende geweld. Een Franse blauwhelm is vanochtend in Sarajevo om het leven gekomen door de explosie van een mijn. De VN-soldaat hielp bij het verwijderen van prikkeldraad van de weg waarop zijn pantservoertuig stond, aldus een VN-woordvoerder. Het voertuig reed op de anti-tankmijn, waarbij de Fransman dodelijk werd getroffen. De versperring van prikkeldraad bij het vliegveld was door Bosnische regeringstroepen geplaatst.

Bij twee aanvallen met mortiergranaten door de Bosnische Serviërs in het centrum en in een buitenwijk van de stad vielen vanochtend vier gewonden.

Bij zware raketaanvallen door de Bosnische Serviërs gisteren op het televisiegebouw en een flatgebouw in Sarajevo kwamen vijf mensen om, terwijl door aanslagen elders in de stad drie mensen stierven. Tevens raakten 46 mensen gewond.

Voor de raketaanvallen werden explosieven met een gewicht van enkele honderden kilo's gebruikt. Bij de aanslag op het betonnen televisiegebouw, waarvan drie etages werden vernield, kwam een politieman om het leven en vielen 38 gewonden, onder wie Bosnische en buitenlandse journalisten. Enkele minuten later trof een tweede raket de bovenste etages van een naburig flatgebouw, waarbij vier doden vielen.

Onze correspondent in Brussel voegt hier aan toe: de ambassadeurs van de NAVO-lidstaten hebben gisteren in Brussel hun goedkeuring gegeven aan een scenario om eventuele terugtrekking van VN-vredestroepen uit Bosnië mogelijk te maken. Voor zo'n evacuatie zullen naar schatting 60.000 NAVO-soldaten worden ingezet.

Diplomaten op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel onderstrepen dat het nu opgestelde evacuatie-plan niet inhoudt dat de NAVO haar politiek te aanzien van de aanwezigheid van de VN-troepen in Bosnië heeft gewijzigd. “De NAVO blijft als voorheen voorstander van VN-aanwezigheid in Bosnië zo lang als dat maar enigszins mogelijk is. Nu we ons op een eventuele terugtrekking hebben voorbereid, is een langere aanwezigheid van de blauwhelmen mogelijk”, aldus een zegsman.

Het evacuatieplan '40104', waaraan enkele maanden is gesleuteld, werd gisteren “voorlopig” goedgekeurd. Dat wil zeggen dat “aanpassingen” mogelijk zijn naar gelang de ontwikkelingen die zich de komende tijd zullen voordoen. Indien tot terugtrekking wordt besloten omdat de positie van UNPRFOR in Bosnië (met ruim 22.000 blauwhelmen) onhoudbaar blijkt, zal de evacuatie volledig door de NAVO worden geleid. “Het wordt een NAVO-operatie of geen operatie”, zo wordt opgemerkt. De VN-commandanten ter plekke zullen in dat geval worden geïntegreerd in de NAVO-bevelsstructuur.

Niet bekend