Geen verhoging bod Holland Sea Search

Het Schotse Cairn Energy verandert niets aan zijn in april uitgebrachte bod van 35 cent per aandeel Holland Sea Search (HSS), ondanks het in de aandeelhoudersvergadering van 23 juni uitgesproken oordeel van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat het bod van Cairns te laag is. Volgens Cairn heeft de VEB bij haar waardebepaling van HSS ten onrechte leningen meegeteld en de fiscaal compensabele verliezen van HSS verkeerd ingeschat. Deze bedragen geen 100 miljoen gulden, zoals de VEB beweert, maar na uitoefening van compensaties in de loop van dit jaar nog maar 80 miljoen gulden. Dat heeft G. Cairns, hoofd ontwikkeling van Cairn en sinds kort mededirecteur van HSS, gisteren meegedeeld.

De VEB stelde afgelopen vrijdag in de aandeelhoudersvergadering dat een prijs van veertig cent per aandeel meer in de buurt komt van de feitelijke waarde van HSS.

Cairn maakte medio april bekend een belang van 45,4 procent in het olie- en gasexploratiefonds HSS over te nemen van het Australische Command Petroleum. Dat is inmiddels gebeurd. Daarnaast is ook een optie van ABN Amro op 5,28 procent in handen van Cairn gekomen. Via aankopen op de Amsterdamse beurs heeft de Schotse maatschappij haar belang ondertussen uit weten te breiden tot 54,5 procent.

Op de resterende aandelen doet Cairn een openbaar bod van 35 cent per aandeel. Daarnaast hebben beleggers de mogelijkheid om voor 25 stukken HSS twee aandelen Cairn plus 4,35 gulden te ontvangen. Wanneer beleggers op grote schaal van deze laatste, volgens Cairn aantrekkelijkere, mogelijkheid gebruik maken, zullen de Schotten nieuwe aandelen uitgeven. Cairn zegt over voldoende middelen te beschikken om beleggers contant te betalen, als blijkt dat het merendeel van de aandeelhouders daarvoor kiest. Vooruitlopend daarop zijn de Schotten bereid om voor 25 miljoen dollar aan aandelen in hun Amerikaanse onderneming Cairn Energy USA (Ceusa) onderhands te plaatsen bij andere grote beleggers met de opbrengst waarvan de HSS-aandeelhouders kunnen worden betaald.

De inschrijving op het door Cairn uitgebrachte bod sluit vrijdagmiddag. Cairn hoopt dan 95 procent in handen te hebben.