Foto

Foto: AMSTERDAM - Het gerenoveerde complex Hoogoord is de eerste hoogbouwflat in de Amsterdamse Bijlmermeer met een tuintje achter huis. Vandaag zijn de eerste woningen opgeleverd.

Tot nog toe vormden de onderste twee verdiepingen van de flats in deze buurt een blinde muur, zonder ramen, met alleen deuren van de berghokken. Maar die bleken in de loop der jaren vaker te worden gebruikt door junks en zwervers dan door de bewoners zelf.

Nu lijkt het of de flat bovenop een laag eengezinswoningen is gebouwd. Op de eerste twee verdiepingen zijn 42 woningen ingericht die aan de achterkant een tuin of terras hebben. Vrolijke, gele deuren en grote ramen. De renovatie moet de bewoners vooral een veiliger gevoel geven. Over tien jaar moeten alle hoogbouwflats zijn gerenoveerd of vervangen door laagbouw. Hoogoord is een van de oudste complexen in de Bijlmer, in 1968 werd het gebouwd.

Voor een bewoonster van de achtste verdieping hoefde de vernieuwing niet zo nodig: “Ik vond de flat zoals hij vroeger was eigenlijk veel mooier. En van mij hoefde het niet veiliger te worden. Ik ben in de Bijlmer geboren en getogen en ik heb nooit ergens last van gehad.”

Een andere bewoner is wel tevreden over de nieuwe flat. “Het ziet er nu netter uit. En ik kan mijn berghok weer gewoon gebruiken.” Alleen jammer, vindt hij, dat de binnenstraat die de parkeergarage met de trappenhuizen verbond, is verdwenen: “Als ik nu mijn auto in de parkeergarage zet en het regent, word ik nat als ik naar huis loop.” (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)