EN MASSE AAN DE MOSSEL

De R in de maand is zoek. Vroeger werden mosselen pas aangevoerd bij het wegebben van het warme zomerweer, nu wachten mosselvissers het koelere weer niet meer af. De perfectionering van gekoeld transport over de weg is daar de oorzaak van. Zodra de mosselen na hun uitputtende voortplantingstaak weer vol en vlezig zijn in het begin van de zomer, kan de vangst beginnen. De langste dag is nog niet verstreken of men begint in Yerseke weer te leven. Het mosselseizoen gaat nu samen met de zomer van start: vanaf 7 juli zijn de Zeeuwse mosselen volop verkrijgbaar.

Toch is er weinig cultus rond de opening van het mosselseizoen: geen vlaggetjesdag, geen mosselrace, geen spectaculaire veiling van de eerste ton (100 kg) mosselen voor een astronomisch bedrag. “Het ontbreekt de mossel in Nederland aan een primeur-imago”, aldus de heer R. Carp, directeur van het Nederlands Visbureau in Den Haag. Onze zuiderburen daarentegen kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de eerste Zeeuwse mosselen. “Belgen beleven het mosselseizoen veel intenser dan Nederlanders”, vindt Carp. “Mosselen worden in België vaak in gezelligheidsverband gegeten. Een 'teeravond' met de kaartclub is een avondje smikkelen uit het mosselpannetje.” De consumptie van mosselen is in België vele malen hoger dan in Nederland: tweemaal per week mosselen eten is voor een Belg heel gewoon.

Daar moesten wij ons in Nederland eens aan spiegelen vinden ze in Yerseke. Van huis uit is de Nederlander geen mosseleter. Reden voor Het Nederlands Visbureau om de promotiecampagne voor mosselen dit jaar te concentreren op het gezelligheidsaspekt van mosselen eten in clubverband. Voor sportverenigingen werd een 'mosselfeestpakket' samengesteld dat voorziet in een draaiboek voor het organiseren van een mosselavondje, een kookinstructie en alle benodigde parafernalia om het etentje tot een succes te maken: aankondigingsposter met intekenlijst, mosselstickers, raamstroken met 'heden mosselen', placemats, servetten, tafelruitertjes, mini-receptenboekjes, mosselposters en een kant-en-klaar artikel voor het clubblad.

Het mosselfeestpakket is afgestemd op 50 personen en gratis verkrijgbaar voor feestcommissies van sportverenigingen. Wie niet van huis uit mosselen heeft leren eten, krijgt die kans nu op de tennisbaan of het voetbalveld. Half juli gaat de eerste mailing naar sportverenigingen de deur uit. De verwachtigen zijn hooggespannen bij het Nederlands Visbureau, waar als eerste aanzet 300 feestpakketten klaarliggen voor de aanvragers. Nederland moet en masse aan de mossel. Wie thuis eens een zomers mosseltje wil verschalken treft vandaag in Recept een mediterrane hint. Inl 070-3369600.

    • Florine Boucher