COZZE ALLA MARINARA

Volgende week begint met mosselseizoen maar Jan Lauwerse uit Yerseke snakt nu al naar een maaltje mosselen. Als ze er zijn eet hij wel vier keer in de week mosselen. Soms gebakken maar meestal gekookt en het verveelt hem nooit. Daar moet je, denk ik, voormalig mosselvissser voor zijn en behartiger van de belangen van de Zeeuwse schaal & schelpdiervisserij. “De Nederlander zit nog niet zo aan de mossel vast”, zegt Lauwerse. “De Belgen, ja da's anders, die zijn culinair beter dan de Nederlanders. Ze zijn de grootste afnemer van de ruim 1.000.000 tonnen van 100 kilo mosselen die vorig seizoen werden opgevist. Komend seizoen zal de vangst helaas minder zijn vanwege die storm vorig jaar april. Toen ging er heel wat mosselzaad aan de haal. Maar de kwaliteit wordt ook dit jaar goed. Mosselen moet je vooral 's zomers eten, dan zit er nieuw vlees in hè - jong en mals.” Kom mensen, we zullen die Belgen eens een mediterraan mosseltje laten ruiken.

Voor 4 personen als voorgerecht:

2 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes

4-5 gepelde pruimtomaten uit blik, fijngeprakt

2 brede reepjes dungesneden citroenschil

1 theelepel oregano

1 deciliter droge witte wijn

zout en versgemalen zwarte peper

2 liter mosselen in de schelp

Verhit de olie in een grote hapjespan (of ruime en lage pan) met goed sluitend deksel en laat daarin de knoflook op halflaag vuur aan weerszijden goudgeel kleuren. Voeg tomaten, citroenschil, wijn, oregano en een weinig zout toe en kook alles op halfhoog vuur gedurende 8-10 minuten. Spoel intussen de mosselen in een bak met koud en lichtgezouten water schoon; verwijder geopende exemplaren en laat de mosselen goed uitlekken. Leg de mosselen in de saus, of doe de deksel op de pan en kook de mosselen 5-7 minuten, of tot de schelpen zich geopend hebben (maar niet langer). Proef op zout en maal er naar wens peper bij. Verdeel mosselen en saus over voorverwarmde diepe borden. Geef er Marokkaans of Turks brood bij om in de saus te dopen.

    • Florine Boucher