Concours hippique van Twente lokt ruitertop met geld en privileges

GEESTEREN, 29 JUNI. Het CSI Twente, het internationale concours hippique van Geesteren, ontvangt van donderdag 6 tot en met zondag 9 juli het grootste deel van de wereldtop bij de springruiters. Van de beste twintig van de wereldranglijst zullen er vijftien, onder wie de eerste acht, van de partij zijn op het Erve Maathuis.

De vedetten zijn stuk voor stuk aanwezig bij de 21ste editie, zoals olympisch titelhouder Ludger Beerbaum, wereldkampioen Franke Sloothaak, de winnaar van de wereldbeker Nick Skelton, Europees kampioen Willy Melliger, de Britse broers Michael en John Whitaker, hun Zwitsere collega's Thomas en Markus Fuchs, de Fransen Michel Robert en Hubert Bourdy, de Zwitserse Lesley McNaught, de Ier Eddie Macken en vader Nelson en zoon Rodrigo Pessoa uit Brazilië.

Ook de Nederlandse springelite verschijnt aan de start. Van hen hebben Jos Lansink, Jan Tops en Albert Voorn momenteel de beste papieren om eind september deel uit te maken van de Nederlandse ploeg bij het Europees kampioenschap in Sankt Gallen.

De organisatie van het concours in Geesteren benaderde de deelnemers dit keer zelf en wachtte niet de aanmelding via de nationale bonden af. De meeste ruiters zagen wel wat in de combinatie van een fors verhoogd bedrag aan prijzengeld - 375.000 gulden in negen internationale rubrieken - en een gedoseerd programma.

In Geesteren rijden de internationale deelnemers alleen de laatste drie dagen en dat steeds drie keer. Op vrijdag en zaterdag zijn er kwalificatiewedstrijden voor de Grote Prijs van Twente die de twee winnaars elk 12.000 gulden opleveren (voorheen 5.000 gulden). In de Grote Prijs zelf valt nu 180.000 gulden te verdienen, waarvan 60.000 gulden voor de winnaar van beide manches plus barrage. Vorig jaar moest Franke Sloothaak het nog met 40 mille doen.

Een leuke bijkomstigheid voor ruiters uit de top 20 is, dat ze zich niet hoeven te kwalificeren voor het hoofdnummer. Van de twee kwalificaties en de Grote Prijs wordt een totaalklassement opgemaakt - de slotrubriek telt daarbij anderhalf keer zo zwaar - en de over het geheel beste deelnemer verdient een auto.

Ook het showprogramma wordt gedragen door een kampioene. Dressuuramazone Anky van Grunsven komt op de afsluitende zondag de kür op muziek demonstreren waarmee ze vorig jaar goud won tijdens de Wereldruiterspelen in Den Haag en die haar enkele maanden geleden mede de wereldbeker voor dressuurruiters bezorgde. (ANP)