Concertgebouw

In het artikel over de Concertgebouw NV deelt de heer Sanders mede dat pas met zijn komst ook de buitenlandse orkesten of beroemde solisten hun intrede in Amsterdam konden doen. Dit is wel erg veel eer voor hem. Ook voor zijn tijd was er een respectabel muziekleven. Het Weens Philharmonisch Orkest zou nooit eerder in Amsterdam geweest zijn omdat het te duur was. Een ongelukkig voorbeeld, want dit orkest trad bijvoorbeeld in 1974 ter gelegenheid van het Bruckner-feest op (14 september om precies te zijn). In 1973 kon men in het Concertgebouw het Londen Philharmonisch Orkest, enkele jaren later het Berlijns Philharmonisch horen om enige voorbeelden te noemen. Een sponsorloze tijd waarin de concerten tegen schappelijke prijzen alleszins de moeite waard waren. De zalen waren alleen wat minder gevuld met medewerkers van topconcerns maar dat heb ik nooit als een gemis ervaren.

    • F.W.T. Wijsman