Bolkestein (1)

Bolkestein kon in Nieuwe Revu weer een 'bon mot' van de bittertafel kwijt. Maar voordat deze borrelpraat tot een hetze aanleiding geeft, wil ik graag iets van hem weten. Realiseert hij zich, dat hij aan de verkeerde kant stond toen hij bij een grote oliemaatschappij werkte en daarmee de politiek van de Apartheid steunde, met zijn miljoenen slachtoffers? Heeft hij daarvan ooit rekenschap afgelegd? Ik vind dat hij daar veel te gemakkelijk van 'afgekomen' is. Trouwens, anders dan Bolkestein denk ik dat de meeste NSB'ers er na de oorlog nog veel te makkelijk zijn afgekomen.

Maar alle gekheid op een stokje, de opmerkingen van Bolkestein zijn daarom zo weinig relevant, omdat ze de verkeerde personen treffen. Ik weet net zo'n idiote probleemstelling: Hebben de Beelen, de Dreesen, de Spoors en de Westerlings ooit rekenschap moeten afleggen van de moorden die ze hebben doen plegen in Indonesië, om maar niet te spreken van alle Nederlanders die het koloniale beleid van harte steunden. Zo weet ik er nog wel een paar. Ik meen, dat Jeltsin als Sovjet-commissaris in het district Sowolchaja in zijn jonge jaren, buitengewoon 'fout' is geweest. Staat hij op de vereffeningslijst van Bolkestein? Het is historisch bepaald oninteressant een paar bejaarde ex-communisten (Marcus Bakker, Joop Wolf) op te schepen met een schuldaansprakelijkheid, waarvoor ze publiekelijk nu nog eens aan de schandpaal zouden moeten. De leider van de VVD-fractie in de Tweede Kamer kan en mag niet optreden als zelf benoemde scherprechter in zaken, die overigens verjaard zijn in de politiek. Met een variant op de bouwvakker in de oorlog, die het opnam voor de joden tegen de Duitsers: 'Bolkestein, blijf met je rotpoten van onze rot-communisten af'.

    • M. Aalders
    • Bergen NH