Berlijn krijgt monument slachtoffers holocaust

BERLIJN, 29 JUNI. Het Berlijnse stadsbestuur heeft gisteren bekend gemaakt dat er een Duits monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de holocaust in de Berlijn gebouwd gaat worden, naar een ontwerp van een Berlijns kunstenaarscollectief onder leiding van Christiane Jackob-Marks.

Het 'Monument voor de vermoorde Europese joden' dat ten zuiden van de Brandenburger Tor komt, op de plaats waar Hitler zijn bunker had, wordt een antracietkleurige, schuinoplopende betonnen grafsteen van honderd bij honderd meter en zeven meter hoog, waarin de namen van 4,2 miljoen vermoorde joden worden gegraveerd. De nazi's brachten zes miljoen joden om het leven; voor de niet geïdentificeerde slachtoffers blijft een deel van het oppervlakte leeg. De identiteit van de niet-joodse slachtoffers, voornamelijk Russen, Polen en Roemenen, waren volgens de organisatie van het project niet te achterhalen. Ook zullen er geen namen van zigeuners, onder wie na de joden de meeste slachtoffers in concentratiekampen vielen, in het holocaustmonument gegraveerd worden. Zij krijgen elders in de stad een monument.

De financiering van de uitvoering van het holocaustmonument is nog onzeker. Met de vijftien miljoen mark die voor het project geraamd was, kan slechts de betonnen plaat en het graveren van vijf procent van namen gerealiseerd worden. Het graveren van de resterende namen zou in het oorspronkelijke plan van het Berlijnse collectief bekostigd moeten worden door giften van Duitse burgers. De namen van de slacht offers zouden dan niet allemaal tegelijk in de plaat gekerfd worden, maar een voor een, al naar gelang er geld binnen komt. Door de kritiek die met name de joodse gemeenschap in Duitsland op het gedenkteken uitte en die het project bestempelde als 'obscene aflaathandel', heeft het Berlijnse collectief van dit plan afgezien. Hierdoor worden de kosten van het project verdubbeld van vijftien miljoen tot dertig miljoen Duitse marken. De federale en lokale overheid heeft toegezegd elk vijf miljoen bij te dragen, het resterende bedrag zal uit donaties moeten komen. Met de uitvoering van het project, dat naar verwachting twee en een half jaar in beslag zal nemen, zal in 1996 gestart worden. (Reuter)