Badmode wordt weer decenter; Wauw, inkijk!

Komt het door de berichten dat te veel zon niet goed is, of zijn we langzamer- hand wel uitgekeken op blote borsten? Hoe het ook zij, voor eigentijdse badpakken is wat meer stof nodig.

Badkleding van Margale B is nog t/m 14 juli te zien in galerie Intermezzo, Voorstraat 178, Dordrecht. Inl 078-136307. Margale B. Inl 08308-21973.

In het laatste decennium van deze eeuw passeren de voorgaande decennia nog even fluks de revue in de mode, en de badmode vormt daarop geen uitzondering. Fifties en seventies voeren dit jaar de boventoon. Zo is uit de jaren zeventig de mini-bikini weer van stal gehaald, van een 'uiterste eenvoud' samengesteld uit louter driehoekige stukjes stof: een broekje, model tanga, en een bovenstukje van twee lapjes waar veterkoorden doorheen zijn geregen. Koorden die in het vlees snijden en zeker bij iets zwaarder geschapen vrouwen pijnlijke striemen in de nek veroorzaken. Bovenstukjes kortom die we destijds wat graag uit deden, en zo kwam topless in zwang.

Afgaand op wat er verder in de badkleding-rekken hangt kon het percentage blote borsten aan het strand en het zwembad wel eens drastisch afnemen. Of het nu komt door de berichten dat te veel zon huidkanker kan veroorzaken, en in ieder geval vroegtijdige veroudering van de huid, of omdat we gewoon uitgekeken raken op al dat bloot, de badmode wordt vooral gekenmerkt door meer stof. Steeds vaker van zeer rekbare cool aanvoelende polyamide met elasthan of lycra, en in zonnige, tot mierzoete kleuren met stippel-, streep- en vooral veel bloemenprints.

De beugelbeha is alomtegenwoordig, met brede rugbanden, en iets minder brede schouderbandjes die het gewicht verdelen over beide schouders en rug. Dat zit comfortabeler dan een sluiting rond de nek, mits de pasvorm perfect is. Als de band die de tors omsluit te los zit kruipt hij aan de achterkant, doordat aan de voorkant het gewicht van de borsten het geheel naar beneden trekt.

Maar sommige van die vernuftig geconstrueerde bovenstukjes zitten prachtig... en net als in de lingerie worden ook hier wondertjes verricht @@@ met schuimrubber kussentjes onderin de cups. Wauw, cleavage! Of dat na een duik in zee nog steeds bevalt is de vraag. Waarschijnlijk zit je toch uren met natte sponzen in je beha. Maar wie 100 gulden of meer heeft betaald voor een zilveren, of babyblauwe bikini met roze bloemen, of een in high-shining discokleuren, is wel gek om toch topless te gaan.

Dan ziet de buitenwacht immers alleen het broekje en juist dat zit vaak beroerd. Wie kan uitleggen waarom die bikinibroeken (en veel badpakken) zo hoog opgesneden moeten zijn? De stofverdeling is allermerkwaardigst; niet zelden reikt de bovenkant tot of zelfs boven de navel, en ook aan de achterkant, in de holte van de rug rimpelt een overvloed aan stof. Aan de onderkant kom je die hopeloos tekort. Minstens driekwart bil puilt eronder uit, en dat staat met een strak achterwerk verdomd leuk, maar meestal levert het een weinig charmante drilbillenparade op. De voorkant biedt ruim zicht op 'overtollige haargroei', die alleen maar overtollig is omdat je zo'n absurde broek aantrekt. Of toont een rode en schrijnende huid, want geschoren, gemarteld met de epilady of chemisch mishandeld met stinkende ontharingscreme. De blootstelling aan chloor en vervuild zee- en oppervlaktewater heeft “de gevoelige huid van de bikinilijn” vervolgens geen goed gedaan. Is de huid na een of twee dagen weer 'rustig', dan verschijnen de eerste stoppels. Prachtig, zo'n hoog opgesneden broekje of badpak. En waarom? Waarom willen we er allemaal uitzien of onze benen eindigen in de oksels?

Gelukkig komen er - mondjesmaat nog - steeds meer badpakken die beginnen waar de benen ophouden. (Ze waren er altijd wel, maar dan alleen in grootmoeders bloemmotief en vanaf maat 44). De badkleding van Marielle Bolier en de handgemaakte badpakken van Margale B. zijn vrouwvriendelijk en modern - helder, simpel, sportief - vormgegeven. Beide ontwerpsters houden er rekening mee dat het gemiddelde vrouwenfiguur niet dat van Naomi Campbell is, maar weten door belijning, coupe en materiaalgebruik toch de suggestie te wekken.

Met zo min mogelijk toeters en bellen, omschrijft Marianne van Berkel, de naam achter het label Margale B, haar collectie badkleding. “Met stromende en golvende banen stof die een eventuele buik of forse bilpartij niet benadrukken, maar het lichaam optisch verlengen.” Op het vrouwenlichaam gegoten, is haar ideaal, en dat bereikt ze door moulage (op een pasvorm ontwerpen). “Dat is een voortdurende strijd met die elastische stoffen; ze trekken steeds terug. Je moet de valling, de pasvorm er echt in sleuren.” Kleuren uit de collectie 1995 zijn zwart, ivoorwit (dat gevoerd is, dus niet doorschijnt als het nat wordt), saffraangeel, marine, smaragdgroen, turquoise. Van Berkel werkt ook met reliëf- en structuurstoffen, en stoffen met lak- en rubber coatings; “die zijn vaak wat stugger en die gebruik ik op plaatsen waar het lichaam meer steun nodig heeft”.

Bij een geklede beugelbeha hoort een geklede broek; Marielle Bolier weet dat en maakt grote bikinibroeken, al of niet met pijpjes. Het zijn filmdiva-bikini's, charmant en lekker braaf, en ze sluiten goed aan bij de trendy hotpant-bikini's, al of niet met smalle ceintuurtjes, van de Groten in modeland, Gaultier en Lacroix bijvoorbeeld. Björn Borg doet ook mee, maar zijn hippe badlijn is alleen te krijgen in small, medium en large. Onbegrijpelijk; dat zijn toch veel te weinig nuances voor iets wat zo nauw kijkt - en zit - als badkleding?

Veel vrouwen denken dat pijpjes hun niet staan, omdat de benen dan korter zouden lijken. 't Is maar hoe je het bekijkt. Juist die pijpen - soms tot halverwege de dij - maken van romp en benen één geheel, zodat er over de lengte van of het een of het ander nog van alles te raden over blijft.

Het gaat er op het strand dus steeds decenter aan toe. Want behalve grote badpakken en bikini's winnen al of niet vastgenaaide (strakke) rokjes aan populariteit, net als bijpassende wikkelsjaals en badjasjes. Nu een van top tot teen gebronsd lichaam niet meer het hoogste goed is - damesbladen geven tips hoe een roomblanke teint te behouden - houdt de badgaste het liever weer wat bedekter. En is het niet verbazingwekkend? Met meer om het lijf voelt ze zich eigenlijk vrijer.