Antagonisme steekt weer op; 'Aanslag op Mubarak werk van Soedanees'

KAIRO/ KHARTOUM, 29 JUNI. Het brein achter de mislukte aanslag in Addis Abeba op de Egyptische president Mubarak is een Soedanees, zo heeft Mubarak zelf vandaag verklaard.

Eerder had Mubarak al gezegd dat de aanvallers vanuit Soedan gekomen waren. De president kondigde vandaag tevens de uitwijzing aan van 70 Soedanese politiemannen die zijn gestationeerd in de betwiste grensstreek Halaib, waar dinsdag sprake was van schermutselingen. Het Soedanese leger waarschuwde Egypte vandaag dat het klaar staat om Halaib te verdedigen. Volgens de Soedanese president, Omar Hassan el-Bashir, probeert Egypte met zijn beschuldigingen en aanvallen zijn eigen veiligheidsproblemen op anderen af te wentelen.

Sinds de aanslag op Mubarak, waarbij gewapende mannen de gepantserde Mercedes van de Egyptische president onder vuur namen, is het al jarenlang bestaande antagonisme tussen de regimes in Egypte en Soedan weer verscherpt tot uiting gekomen. Kairo beschuldigt de moslim-fundamentalistische autoriteiten in Soedan ervan in geheime kampen moslim-extremisten op te leiden die onder andere in Egypte actief zijn. Zelf herbergt het talloze Soedanese oppositie-politici, onder wie ex-president Numeiry. In een gebaar dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet, sprak Mubarak gisteren tijdens een ontmoeting van Soedanese ballingen en oogstte daarvoor dan ook de woede van de Soedanese regering.

De uitwijzing van de 70 Soedanese politiemannen volgde op een Egyptisch bericht over aanvallen door een Soedanese 'bende' van ongeveer 90 mannen op huizen van Egyptische regeringsvertegenwoordigers in de Soedanese hoofdstad Khartoum. De bewoners, onder wie de Egyptische adjunct-militaire attaché en zijn gezin, werden daarbij op straat gezet.

De schermutselingen van dinsdag in Halaib, een potentieel olierijk gebied dat al sinds de Britse tijd een bron van spanning vormt, hebben volgens de Soedanese regering de levens van twee Soedanese politiemannen geëist. Egypte houdt het daarentegen op enkele gewonden. Volgens de Soedanese president waren Egyptische eenheden dinsdag op diverse plaatsen in de aanval gegaan. (Reuter, AFP)