Anonieme verzender bombrieven ontregelt vliegverkeer in Californië

WASHINGTON, 29 JUNI. Het vliegverkeer van en naar Californië is sinds gisteren ontregeld door een dreigbrief van een anonieme verzender van bombrieven. Afgelopen dinsdag kondigde hij in een brief naar de krant The San Francisco Chronicle aan dat hij binnen zes dagen een vliegtuig uit Los Angeles zou opblazen.

“Waarschuwing. De terreurgroep FC, door de FBI de Unabomber genoemd, wil in de komende zes dagen een vliegtuig op het vliegveld van Los Angeles opblazen”, luidde de tekst. De komende dagen behoren tot de drukste van het jaar omdat de vierde juli een nationale feestdag is.

De zogenoemde Unabomber heeft sinds 1978 met ten minste zestien bombrieven drie mannen gedood en 22 verminkt. De dader heeft het vooral gemunt op bekende onderzoekers in universiteitslaboratoria. Naar aanleiding van de laatste brief zijn de vliegvelden in Californië extra beveiligd. Alle bagage wordt doorzocht en passagiers moeten hun identiteitsbewijzen laten zien. Het veroorzaakt uren oponthoud. Alle poststukken met grotere afmetingen dan een brief worden per vrachtauto vervoerd.

Gisteren arriveerde een brief bij The New York Times, waarin de Unabomber zijn eerdere brief een “grap” noemde. “Omdat het publiek een kort geheugen heeft, hebben we besloten een laatste grap met hen uit te halen om hen eraan te herinneren wie wij zijn”, schreef hij.

De FBI heeft de Unabomber in zeventien jaar niet kunnen vinden. Een postpakket van hem zou in 1979 in de laadruimte van een vliegtuig zijn ontploft waardoor 19 mensen gewond raakten. Zijn laatste briefbom doodde afgelopen april een lobbyist voor de bosbouw in Sacramento. Maar omdat deze aanslag drie dagen na de bomaanslag op het federale gebouw in Oklahoma plaats had, kreeg het incident weinig aandacht.

De Unabomber heeft geëist dat The New York Times een lange tekst tegen de moderne techniek van hem publiceert. De FBI is al jaren op zoek naar hem. Volgens reconstructies is hij veertig jaar oud en ongeveer 1.80 meter lang. Hij zou in de omgeving van San Francisco wonen.

Rond 350 personen moesten vandaag in het Australische Sydney halsoverkop een jumbo-jet van United Airlines, afkomstig uit Los Angeles, verlaten nadat een passagier een verdacht pakketje onder een stoel had aangetroffen. De mogelijke bom bleek evenwel een kapot klokradiootje.