12-voets campanine door Christiaan Huygens

De enige compleet bewaarde kijker van Christiaan Huygens bestaat uit vijf in elkaar schuivende blikken buizen. Daarin zijn in totaal vier lenzen gemonteerd, waarmee een vergroting van 49-maal werd bereikt. De voorste lens deed dienst als objectief, de andere drie vormden een samengesteld oculair. Dit type kijker, waarmee een rechtopstaand beeld werd verkregen, was ontwikkeld door de Italiaanse instrumentmaker Giuseppe Campani. Vandaar de naam campanine.

Vanwege het lichtverlies in de extra lenzen was een campanine alleen geschikt als aardse kijker. Wat Christiaan van plan was met een verrekijker van ruim vier meter lengte, is niet duidelijk. Er zijn geen waarnemingen bekend, die met deze kijker gedaan zijn.

Vermoedelijk is de kijker in het voorjaar van 1683 gemaakt. De oculairlenzen waren van de hand van Dirck de schoorsteenveger, alleen het objectief was van de gebroeders Huygens zelf. Dat onderdeel is dan ook gesigneerd.