Zwakste produktie van Disney terug

The Fox and the Hound (Frank en Frey). Regie: Art Stevens, Ted Berman, Richard Rich. Met de stemmen van: Mickey Rooney, Kurt Russell, Pearl Bailey. Nederlandse versie onder regie van: Arnold Gelderman. Met de stemmen van: Bill van Dijk, Eric van 't Wout, Milly Scott. In: 77 theaters (Ned. versie) en in 3 theaters (Eng. versie).

In de geschiedenis van de Disney-studio wordt de 25ste lange tekenfilm The Black Cauldron/ Taran en de toverketel (1985), vlak voor de komst van de nieuwe studiochef Jeffrey Katzenberg en het begin van het nieuwe elan met The Little Mermaid, veelal als het artistieke en commerciële dieptepunt aangewezen. Die misschien iets te enge film was echter lang niet zo futloos en vervelend als het vier jaar oudere opus 24 The Fox and the Hound/ Frank en Frey (1981).

Nu Katzenberg weer weg is bij Disney (hij richtte met Steven Spielberg en David Geffen en geld van software-miljardair Bill Gates een eigen studio op) en een van de drie regisseurs (Richard Rich) inmiddels voor zichzelf begon met The Swan Princess, is de tijd rijp om The Fox and the Hound zijn eerste bioscoopreprise te bezorgen.

Het zoetsappige verhaaltje over de vriendschap tussen een tamme vos en een jachthond werkt nog steeds niet, de liedjes blijven maar heel kort hangen en de Nederlandse nasynchronisatie (Bill van Dijk als Mickey Rooney) is niet meer dan adequaat te noemen.

Heel jonge kinderen kunnen er tevredener over zijn dan de inmiddels verwende consumenten van Aladdin en The Lion King. En de geschiedschrijvers van het Disney-imperium moeten maar eens onthullen waarom er na 1981 vier jaar lang geen avondvullende tekenfilm gereed kwam.

    • Hans Beerekamp