Zes Nederlandse tennissers naar tweede ronde

LONDEN, 28 JUNI. Met Jacco Eltingh bereikten ook Paul Haarhuis, Jan Siemerink, Miriam Oremans, Kristie Boogert en Petra Kamstra gisteren de tweede ronde van Wimbledon. Alleen de 19-jarige Sjeng Schalken, Nederlands grootste talent, verloor zijn allereerste wedstrijd in een grand-slamtoernooi.

De lange Limburger, die net over de grens in België woont, had vorig jaar op het gras in Londen de halve finale bereikt van het jeugdtoernooi en vervolgens bij de de US Open de junioren-titel gewonnen. In zijn eerste jaar als prof is hij al doorgedrongen tot de top-100 op de wereldranglijst. Maar hij was gisteren te nerveus voor zijn echte debuut. Iedereen die hij sprak had hem voorgehouden dat de 30-jarige Duitser Alexander Mronz, nummer 115, een eenvoudige tegenstander zou zijn. In de praktijk viel dat tegen. Schalkens geringe ervaring op gras was de oorzaak van een groot aantal fouten en mislukte volley's. Hij verloor met 6-3, 7-6, 1-6 en 6-3.

Haarhuis won zonder veel problemen met 6-4, 7-6, 5-7 en 6-3 van de Amerikaan Vince Spadea. Siemerink won bij zijn vierde poging zijn eerste wedstrijd op Wimbledon. Hij versloeg de Russische veteraan Andrei Tjesnokov, geen liefhebber van gras, met 6-1, 7-5, 3-6 en 6-3.

Miriam Oremans won in drie sets van de Roemeense Ruxandra Dragomir: 4-6, 6-4 en 6-4. Kristie Boogert versloeg de Spaanse Victoria Ruano-Pascal met 6-4 en 6-3 en Nederlands kampioen Petra Kamstra, die zich via het kwalificatie-toernooi plaatste, schakelde de Franse Sarah Pitkowski uit met 6-1 en 6-2.

Afgezien van de nederlaag van Stich deden zich op de tweede, zonnige dag geen verassingen voor. Alle favorieten wonnen eenvoudig. Steffi Graf, die vorig jaar in de eerste ronde had verloren, rekende af met het 14-jarige supertalent Martina Hingis. Ook Mary Pierce, Conchita Martinez, Arantxa Sanchez-Vicario en Jana Novotna bij de vrouwen en Andre Agassi, Boris Becker, Stefan Edberg en Jim Courier bij de mannen bereikten de tweede ronde.

Voor het vrouwen dubbelspel hebben de als derde geplaatste Steffi Graf en Martina Navratilova zich vanochtend teruggetrokken. Het tweetal zal later vandaag een verklaring geven. Volgens ingewijden is de 38-jarige Navratilova niet fit. Navratilova werd zeven maal dubbelspel kampioene op Wimbledon, een keer met Chris Evert en Billie Jean King en vijfmaal aan de zijde van Pam Shriver. Steffi Graf veroverde de dubbeltitel in 1988 met Gabriela Sabatini.