Werkmanprijs voor omslagen Dick Bruna

AMSTERDAM, 28 JUNI. Tekenaar Dick Bruna heeft de H.N. Werkmanprijs voor grafische vormgeving van het Amsterdams Fonds voor de Kunst gekregen. Bruna krijgt deze onderscheiding (15.000 gulden) voor zijn boekomslagen en de Zwarte Beertjes-affiches. Dick Bruna is bij het grote publiek bekend als tekenaar van de Nijntje-boeken. Veel jonge mensen kennen hem niet als grafisch vormgever.

Voor zijn Zwarte Beertjes-affiches heeft hij tot verbazing van de jury nooit een grafische ontwerp-prijs gekregen. De Werkmanprijs is ook bedoeld als stimulans voor jonge kunstenaars om zich in het vroege werk van Bruna te verdiepen. De Zwarte Beertjes-affiches zijn naar het oordeel van de jury zeer trefzeker, uiterst transparant en eenduidig met een enorme helderheid aan kleur. Bruna ontvangt de prijs op 20 oktober in Paradiso in Amsterdam.Het Amsterdams Fonds voor de Kunst kende twee aanmoedigingsprijzen van 7500 gulden toe. Grafisch vormgever Willem Velthoven krijgt er één voor de vormgeving van informatie die op cd's wordt opgeslagen en in het bijzonder voor de CD Doors op perception (1). Illustrator Raoul de Leeuw krijgt de aanmoedigingsprijs onder meer voor zijn tekeningen in het Algemeen Dagblad. (ANP)