Russisch bedrijf eist rectificatie en twee ton van Ahold

HAARLEM, 28 JUNI. Het Russische bedrijf Tonar heeft gisteren in een kort geding voor de Haarlemse rechtbank geëist dat Ahold uitlatingen over een project in Moskou rectificeert. Het bedrijf verlangt voorts een voorlopige schadevergoeding van twee ton. Tonar wil de totale schade van het mislukte project - geschat op 2,1 miljoen gulden - verhalen op Ahold en het ministerie van economische zaken.

Tonar, Ahold, het ministerie van economische zaken en de Russische overheid waren betrokken bij het initiatief dat gericht was op verbetering van de voedseldistributie in Rusland. Ahold heeft de samenwerking medio vorig jaar beëindigd. Economische zaken zou niet volledig achter het project staan en de trage werkwijze van de Russische overheid zou de voortgang van het project frustreren.

De bouw van het distributiecentrum vond plaats in het kader van een overeenkomst tussen Rusland en de Europese Unie over technische bijstand bij de overgang naar een markteconomie. Volgens raadsman mr. J. Verwiel van Tonar was Ahold nauw bij het project betrokken. Ahold zou afspraken hebben geschonden door zich zonder overleg uit het project terug te trekken.

Verwiel vindt dat het ministerie van economische zaken bovendien bij Tonar de verwachting heeft gewekt dat het project met een subsidie van 6,25 miljoen gulden gesteund zou worden. Ahold zegt 'alleen in een adviesgevende rol' bij het project betrokken te zijn geweest en nooit te hebben overwogen zelf in Moskou een distributiecentrum te bouwen. “Ahold wilde een leuk project in Rusland best een duwtje in de rug geven, maar zelf geen risico nemen”, aldus Ahold-raadsman mr. J. Schaafsma. Het duurt volgens Ahold nog jaren voordat het bedrijf in Rusland winstgevend zal kunnen opereren. Voor de adviesrol ontving Ahold van het ministerie 3,25 miljoen gulden.

In april van dit jaar verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over het mislukte project. Ahold-woordvoerder J. Gobes zegt daarin dat Tonar de grond voor het distributiecentrum niet tijdig heeft geleverd. Volgens Tonar is dat pertinent onjuist: “Ahold legt ten onrechte de schuld voor het mislukken van het project bij ons neer, wij leiden daardoor schade”. Volgens de raadsman van Tonar willen sommige Nederlandse bedrijven nu niet langer zaken doen met Tonar 'wegens het debâcle met Ahold in Moskou'.

Uitspraak op 11 juli.