Riad erkent nieuw bewind van Qatar

DUBAI, 28 JUNI. Saoedi-Arabië heeft vanmorgen het nieuwe bewind in de Golfstaat Qatar, waar sjeik Hamad bin Kalifa al-Thani gisteren zijn vader afzette, erkend. Volgens het officiële Saoedische persbureau Saudi Press heeft koning Fahd zijn “dank en waardering” aan de nieuwe emir laten overbrengen.

Volgens diplomaten in de Golf bezegelt de erkenning van Saoedi-Arabië het succes van de staatsgreep. Ook de Verenigde Staten hebben het nieuwe bewind in de Golfstaat inmiddels erkend. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aangegeven de staatsgreep als een 'binnenlands-politieke aangelegenheid' te beschouwen.

Onder diplomaten bestond tot vanmorgen onzekerheid over de reactie op de staatsgreep. De nieuwe emir was als kroonprins verantwoordelijk voor een herijking van de Qatarese buitenlandse politiek die de wrevel van Riad heeft opgewekt. Qatar streeft naar toenadering met zowel Iran als Irak als met de Verenigde Staten en Israel.

Vanmorgen kwamen hoge officieren van het Qatarese leger hun loyaliteit betuigen aan de nieuwe emir. Volgens ooggetuigen in de hoofdstad Doha zijn winkeliers en regeringsfunctionarissen reeds begonnen om het portret van de oude emir te verwijderen en te vervangen door een afbeelding van de nieuwe. Omdat de nieuwe emir al een vooraanstaande rol vervulde in het bestuur van Qatar was op de meeste plekken al een portret van hem in voorraad. (Reuter)