Polen op euro-markt

WARSCHAU, 28 JUNI. Polen is teruggekeerd op de internationale kapitaalmarkt. Internationale beleggers hebben grote belangstelling getoond voor de lang verwachte lening die op de Europese markt is uitgegegeven. Het gaat om een bedrag van bijna 400 miljoen gulden.

De Poolse minister van financiën, Grzegorz Kolodko, noemde het feit dat de vijf-jarige lening 185 basispunten hoger rendeert dan het Amerikaanse schatkistpapier een weerspiegeling van de “schitterende prestatie van 's lands economie.”

Beleggers waren uitgegaan van 190 tot 200 basispunten. “De obligaties zijn scherper geprijsd dan verwacht, maar dat wordt absoluut gerechtvaardigd door de prestaties in de markt,” aldus een handelaar vanmorgen in de Financial Times.

Volgens minister Kolodko is uitgifte van de euro-lening louter bedoeld als test van de markt. Hij wees in dit verband op de grote deviezenreserve van het land, die momenteel 15 miljard dollar bedraagt. De minister kondigde voor volgend jaar leningen aan ter waarde circa 800 miljoen gulden op de euro-kapitaalmarkt, uitgegeven in Japanse valuta. Standard & Poor's had Polen onlangs een beoordeling van BB gegeven voor de kredietwaardigheid. Het oordeel van Moody's luidde Baa3, wat de vraag uit de VS naar Pools schatkistpapier deed stijgen.