Opnieuw onderzoek naar mogelijk wangedrag VN'ers

ARNHEM, 28 JUNI. De marechaussee zal opnieuw een onderzoek verrichten naar eventueel wangedrag van Nederlandse VN-militairen in Bosnië. Dat maakte officier van justitie B. van der Krabben van de militaire strafkamer in Arnhem vandaag bekend.

Het onderzoeksteam zal in eerste instantie de afgezwaaide dienstplichtige A. Schouten ondervragen, die afgelopen jaar diende bij de logistieke eenheid in Split. Schouten zei maandag in een uitzending van het tv-programma Hier en Nu te hebben gezien dat collega's aanmaakblokjes uit hun gevechtsrantsoenen uitdeelden aan kinderen die om snoep bedelden.

Ook korporaal C. van Kammen, die zegt dat militairen bij de VN-basis in Simin Han spelende kinderen met geweerkolven hebben geslagen, zal worden ondervraagd. Hij is overgeplaatst naar het logistieke transportbataljon in Busovaca nadat hij in conflict was gekomen met zijn collega's na de dood van soldaat J. Broere, die in maart omkwam bij een mortierbeschieting. Van Kammen zou zich volgens collega's hebben opgeworpen als diens naaste kameraad en het lichaam naar Nederland hebben vergezeld voor de begrafenis. Ze verwijten hem dat hij vervolgens niet op de begrafenis verscheen en alleen extra verlofdagen wilde opnemen. Van kampen ontkent de beschuldiging.

Het eerste onderzoek naar misdragingen onder Nederlandse VN-militairen richtte zich uitsluitend op de luchtmobiele brigade in de moslimenclave Srebrenica. Dat onderzoek heeft geen bezwarende feiten opgeleverd.