Onrust Daimler Benz en Engeland drukken Damrak

AMSTERDAM, 28 JUNI. De aanhoudende politieke onrust in Engeland en nieuws over hoge reorganisatiekosten bij Daimler-Benz in Duitsland drukten de Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index, vanmorgen 2,38 punten omlaag tot 435 punten.

AMSTERDAM De politieke strijd tussen de Britse premier Major en zijn rivaal Redwood om het leiderschap van de conservatieve partij brengen de beurshandel in Londen nu al dagen in verwarring. De Londense graadmeter, de FT-SE-index, die de afgelopen dagen al ruim zeventig punten daalde, leverde vanmorgen opnieuw 37 punten in op 3.275 punten.

In Duitsland zorgde een mededeling van het industriële conglomeraat Daimler-Benz, het grootste concern van de Bondsrepubliek, voor beroering. Valutaverliezen, reorganisatiekosten en daardoor te nemen voorzieningen ter hoogte van één miljard Mark drukten de index van de beurs van Frankfurt, de DAX, zeventien punten naar beneden tot 2104,6.

“De combinatie van deze factoren met de nog steeds matige dollar resulteert over de hele linie tot verkopen”, constateerde een handelaar vanmorgen. Ook de obligaties, die gemiddeld twee tot drie dubbeltjes verloren, droegen daaraan bij.

Grote dalers onder de hoofdfondsen waren Wolters Kluwer, dat 1,60 inleverde op een tussenkoers van 137, Heineken dat 1,40 daalde op 235,30 gulden en Polygram dat 1,10 gulden afgaf op 91,40. Nedlloyd daarentegen noteerde een lichte winst van drie dubbeltjes op 52,90, evenals Vendex International dat een dubbeltje aantrok op 41,40.

Verder was ook kantoorinrichter Samas hoger. Fraaie winstcijfers en optimisme voor het lopende boekjaar deden het fonds 1,70 stijgen tot 65,70 gulden.

Gelderse Papiergroep zette vanmorgen de gisteren ingezette dalende lijn voort, na bekendmaking van een sterk tegenvallende orderontvangst in de eerste maanden van dit jaar. Het fonds kalfde 2,50 gulden af op 87 gulden.

Op de Europese valutamarkten lieten de koersen van de meest belangrijkste munteenheden vanmorgen weinig veranderingen zien. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse dollar 1,5520 gulden vergeleken met 1,5530 aan het slot van de handel gistermiddag. Het Britse pond stond op 2,4565 gulden, na een slotkoers van 2,4560 gisteren.

NEW YORK De Dow Jones-index van de beurs in Wall Street sloot gisteren 8,64 punten lager op 4542,61 punten.

De stemming werd gedrukt door de ontwikkelingen in de gesprekken tussen de VS en Japan over hun handelsconflict. Vannacht loopt het door de Amerikanen gestelde ultimatum af. Handelaren vrezen dat als Washington daadwerkelijk met sancties komt, Tokio tegenmaatregelen zal treffen. Een handelsoorlog die daarvan het gevolg is, kan schadelijke gevolgen hebben voor de Amerikaanse exportbedrijven.

Ook de flinke daling die de aandelenmarkt maandag te verwerken had gekregen, waren beleggers nog niet vergeten. “Een neerwaarste trend dreigt de overhand te krijgen,” concludeerde een handelaar. “Dat duidt op pessimisme en dat neemt behoorlijk snel toe als de koersen een dag naar beneden gaan”.

TOKIO Ook de effectenbeurs in Tokio was vandaag in de ban van het handelsconflict tussen de VS en Japan. Beleggers hielden zich afzijdig. Zij willen eerst weten wat de uitkomst van de onderhandelingen is. De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag. De Nikkei-index van 225 fondsen verloor 140,98 punten en sloot op 14.618,07 punten.