Nederlaag voor Zuidkoreaanse regering Kim

SEOUL, 28 JUNI. De regerende Democratisch-Liberale Partij (DLP) van Zuid-Korea heeft vandaag bij de eerste lokale verkiezingen in 35 jaar een zware nederlaag geleden.

Van de 15 burgemeester- en gouverneursposten wist de partij van president Kim Young Sam slechts vijf in de wacht te slepen, veel minder dan was verwacht. De Democratische Partij (DP) en de Verenigde Liberale Partij (ULP), twee oppositiepartijen, kregen elk vier posten, de anderen gingen naar onafhankelijke kandidaten. Het verlies zal geen directe gevolgen hebben vor de landelijk politiek, maar in de gelederen van de DLP kwam de nederlaag wel als een grote schok.

De verkiezingen, die tot doel hadden de volledige plaatselijke autonomie te herstellen die tot een dode letter was verworden na een militaire staatsgreep in 1961, golden algemeen als een graadmeter halverwege de zittingsperiode van president Kim Young Sam en zijn regering. Kim zei er vandaag trots op te zijn dat zijn regering de democratie op lokaal niveau had hersteld en tilde minder zwaar aan de nederlaag voor zijn partij. Behalve de bestuursfuncties in de grote steden en provincies, stonden nog 230 districtposten en ruim 5.000 gemeenteraadszetels op het spel. Ook daarbij lijken oppositiepartijen het goed te hebben gedaan.

Belangrijk was ook wie de nieuwe burgemeester van de hoofdstad Seoul zou worden, een invloedrijke positie. Nadat meer dan 60 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld, stond Cho Soon, die kandidaat voor de Democratische Partij, duidelijk op winst. In Seoul woont ongeveer een kwart van de 44 miljoen Zuidkoreanen. Cho, die vice-premier is geweest en ook een tijdje gouverneur van de centrale bank, eiste de overwinning voor zich op. Hij liet weten dat zijn beleid voor de hoofdstad onafhankelijk zou zijn van dat van de centrale regering.

De belangrijkste tegenstrever van Cho, de advocaat Park Chan Jong die lid is van het parlement en als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen meedeed, heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven. Park lag met 33,8 procent van de stemmen duidelijk achter op Cho. Chung Won Shik, die meedeed voor de DLP, lag met iets meer dan 22 procent op de derde plaats. (AP, AFP)