Laatste poging Japan en VS in handelsconflict

GENEVE, 28 JUNI. Onderhandelingsdelegaties van de Verenigde Staten en Japan hebben afgelopen nacht voortdurend gestudeerd op de nieuwe voorstellen die een einde moeten maken aan hun hoogopgelopen handelsconflict. De speciale Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor en de Japanse minister van handel Ryutaro Hashimoto hebben vanmorgen hun overleg voortgezet.

Volgens een van de Amerikaanse onderhandelaars bevat het voorstel van de Japanners “enige positieve elementen”. Het aanbod heeft betrekking op vervangingsonderdelen voor auto's, zoals oliefilters en bougies. Dat geldt als een van de moeilijkste terreinen in de onderhandelingen.

De voorstellen kwamen één dag voor het door Washington gestelde ultimatum dat morgenochtend 6.00 uur Nederlandse tijd afloopt. Mocht Tokio niet aan de verlangens van de VS tegemoet zijn gekomen, dan legt Washington strafmaatregelen op in de vorm van een tarief van honderd procent op Japanse luxe auto's. Het conflict spitst zich toe op de eisen van de VS aan Japan zijn markt ruimer open te stellen voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen.

Japanse kranten berichten vandaag dat de Japanse handelsminister nieuwe voorstellen aan de VS heeft gedaan. Deze voorstellen zouden onder andere inhouden: het gebruiken van Japans overheidsgeld om Amerikaanse auto-onderdelen bekendheid te geven, overheidsrichtlijnen aan handelaren dat er geen discriminatie van Amerikaanse onderdelen mag plaats hebben, en het vergemakkelijken van de Japanse periodieke autokeuringen. Volgens de Amerikanen zijn deze strenge keuringen een belemmering voor de verkoop van Amerikaanse auto-onderdelen, omdat Japanse reparateurs de voorkeur geven aan officiële fabrieksonderdelen.

“We zitten midden in intensieve besprekingen” was het enige commentaar dat Kantor kwijt wilde kort voor hij Hashimoto dinsdagavond laat ontmoette. “Alles is mogelijk”, concludeerde een Amerikaans delegatielid.

Japan zal waarschijnlijk de invoerrechten op Amerikaanse citrusfruit en rundvlees optrekken bij een mislukking van de besprekingen, zo liet een functionaris van het Japanse ministerie van handel weten. De Japanse functionaris onderstreepte dat het optrekken van invoerrechten op Amerikaanse citrusfruit en rundvlees de internationale handelsafspraken niet zal schenden. De Japanners hebben voor hun tegenmaatregelen produkten uitgezocht waarop zij de importheffingen vrijwillig hebben verlaagd. De invoerrechten zullen niet hoger uitvallen dan de internationale regels voorschrijven.De vraag die de Japanners momenteel nog bezig houdt, is wanneer zij met hun vergelding moeten komen. Tokio heeft het geschil vorige maand al aangekaart bij de WTO omdat de door Washington in het vooruitzicht gestelde strafmaatregelen in strijd zouden zijn met de regels van de organisatie.

President Clinton, die woensdagavond bekend zal maken wat de resultaten van het overleg zijn, bestempelde de gesloten Japanse markt tot “het laatste grote struikelblok in de ontwikkeling naar een verstandig wereldeconomisch beleid”.

“Ik ben niet aan het proberen een nieuwe periode van protectionisme te starten”, zo lichtte de president toe. Hij onderstreepte nog eens dat in zijn ogen de VS al lang genoeg pogingen hebben ondernomen Japan ertoe te bewegen zijn markt ruimer open te stellen voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen. (Reuter, KRF, AP)